Šiesty ročník Febiofestu sa začne 14. februára

6.2.2007
0
Páčil sa vám článok?

Značka filmovej a televíznej spoločnosti Febio, ktorú založil a vlastní producent a režisér Fero Fenič, je už niekoľko rokov synonymom kvality a originality, akceptovanej tak divákmi, ako aj odbornou kritikou.

Stratégia spoločnosti Febio však siaha aj za hranice vlastnej tvorby, čo však len neprajníci môžu redukovať na pojmy reklama či budovanie imidžu.

Febiofest - medzinárodná prehliadka filmu, televízie a videa, ktorej šiesty ročník sa v Bratislave uskutoční od 14. do 29. februára, je predovšetkým jedinečnou možnosťou uvidieť široké spektrum hraných i dokumentárnych snímok. V prípade mnohých z nich práve Febiofest umožňuje širšej verejnosti prakticky jedinú šancu na zoznámenie sa s nimi.

To platí predovšetkým na sekciu (spolu ich je sedem) HBO bez obalu, prezentujúcu pozoruhodné dokumenty o tabuizovaných témach, kde spomeňme napríklad tituly Zaostrené na mužov: Na veľkosti nezáleží, Striptérky či snímky A. Ginsberga Pitva 4: Mŕtvi nehovoria a Pitva 6: Tajomstvo mŕtvych (všetko z produkcie USA) alebo britské filmy Úplne do naha! či Akého spoločníka si prajete?

Dvom legendám českého filmu patria ďalšie dve sekcie - Retrospektíva Vojtěcha Jasného prináša okrem vlaňajšej režisérovej novinky Návrat ztraceného ráje predovšetkým filmy, ktoré mu priniesli najväčšiu slávu - napríklad Až přijde kocour (1963) a Všichni dobří rodáci (1968), kým sekcia Povolanie kameraman predstaví ďalšieho z autorov slávnej českej „novej vlny“ šesťdesiatych rokov Miroslava Ondříčka.

V sekcii Novinky českej tvorby, ktorá obsahuje najvýznamnejšie tituly z rokov 1998 a 1999, budú mať slovenskú predpremiéru tri snímky - film Sašu Gedeona s Oscarovými ambíciami Návrat idiota, Co chytneš v žitě Romana Vávru a Minulost v réžii Iva Trajkova.

Sekcia Ako sme (znovu)objavovali minulosť prináša diela a programy z prvého porevolučného roku 1990, To najlepšie z Febia je prierezom najzaujímavejšej produkcie tejto spoločnosti v oblasti dokumentárnej tvorby a nakoniec pozoruhodné mladé talianske filmy a profil Gianniho Amelia je náplňou sekcie Talianska kinematografia.

Projekcie tohtoročného Febiofestu budú v Bratislave v kine Mladosť, v Českom centre a vo filmových kluboch Nostalgia a 901.

Alexander Balogh

Na Febiofeste bude mať svoju slovenskú predpremiéru aj český film Sašu Gedeona Návrat idiota.

FOTO - archív

Páčil sa vám článok?