V Bratislave bolo už v minulosti jedno stretnutie vodcov svetových mocností

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislava sa v týchto dňoch dostala do pozornosti médií a verejnosti na celom svete. Bratislavský summit prezidentov Georga W. Busha a Vladimíra Putina aj preto nepochybne zaujme dôstojné miesto v učebniciach dejepisu.

Mesto Bratislava v minulosti bolo dejiskom viacerých vrcholných schôdzok štátnikov a vodcov mocností, ktoré mali podstatný význam pre ďalší vývoj vzťahov v medzinárodnej politike. Pravdepodobne najznámejším je podpis mierovej zmluvy medzi napoleonským Francúzskom a rakúskou monarchiou. Summit Bush - Putin sa konal v Bratislave presne v roku, počas ktorého si mesto pripomenie 200 rokov od podpísania slávneho Bratislavského mieru.

Po bitke pri Slavkove v roku 1805 bol rakúsky cisár František donútený pristúpiť na rokovania o mierových podmienkach. Tie definitívne stanovila mierová zmluva uzavretá dňa 26. decembra 1805 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave.

Bratislavský mier mal pre vtedajšie Rakúsko závažné dôsledky. Francúzsko dosiahlo potvrdenie dovtedajších územných ziskov, Rakúsko sa muselo naopak vzdať Dalmácie, Istrie, Benátska a stratilo aj časť starých ríšskych krajín - Tirolsko a Vorarlberg. Stratou týchto území prišla rakúska monarchia o štyri milióny obyvateľov a navyše musela Francúzsku zaplatiť vojnové reparácie vo výške 40 miliónov zlatých. Napoleon bol uznaný za cisára, v dôsledku čoho sa František musel vzdať takmer tisíc rokov starého titulu cisára Svätej ríše rímskej.

Za Francúzsko podpísal mierovú zmluvu minister zahraničných vecí Talleyrand, za Rakúsko knieža Johann Liechtenstein. Rakúsko sa po podpise mieru premenilo na druhoradú veľmoc. Dôsledky Bratislavského mieru boli dramatické a je iróniou osudu, že rovnakou mierou pre Rakúsko, ako aj v historickej perspektíve pre Francúzsko. Napoleon totiž o niekoľko mesiacov po Bratislavskom mieri spojil 16 západonemeckých štátov do tzv. Rýnskeho spolku, čo bolo ďalším krokom k budúcemu zjednoteniu Nemecka. Podmienky stanovené Bratislavským mierom zostali v platnosti do roku 1814.

Páčil sa vám článok?