Čumil nie je nijaký vojak, ale zvedavec

30.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Postavičky z bratislavského korza sú už známe nielen v Európe, ale aj za veľkou mlákou. Pani J. Hricáková zo Starého Mesta nám poslala dôkaz, ktorým je výstrižok z amerických novín The Times Union, vychádzajúce v meste Albany.

V rubrike Global Snapshots (Globálne momentky) bola uverejnená fotografia Čumila s popisom manželov Hildy a Donalda Waltrous, ktorí navštívili Bratislavu v júni 1998.

Pri fotografii Čumila bol uverejnený okrem iného aj tento text: “This street sculpture portrays a member of one of the occupying armies from this country´s past”, čo v preklade znamená, že táto pouličná socha predstavuje príslušníka jednej z okupačných armád z minulosti tejto krajiny. Tento výklad nás zaujal natoľko, že sme požiadali Čumilovho stvoriteľa - akademického sochára Viktora Hulíka.

“Čumil je absolútne anonymná figúrka, ktorú som vymyslel, pretože ako teenager som veľmi často navštevoval korzo a chcel som, aby táto figúrka bola vyjadrením pohody, úsmevu a dobrej nálady, ktoré tu kedysi panovali. Verím, že aj zásluhou Čumila sa sem opäť po rokoch vrátili,” povedal nám V. Hulík. Odmietol úvahy o tom, že má ísť o nejakého vojaka, pretože domnelá prilba je obyčajná ”budajka”, ktorá je na okrajoch zrolovaná. Čumil teda nie je nijaký vojak s prilbou na hlave, ale obyčajný bratislavský zvedavec.

V tejto súvislosti si dovoľujeme upozorniť bratislavskú verejnosť, ale najmä zahraničných návštevníkov mesta, že pri Čumilovi bola v uplnyulých dňoch osadená osobitná výstražnej dopravná značka s vyobrazením postavičky Čumila a nápisom MAN AT WORK, čo má namä zahraničmných turistov a vodičov upozorniť, že sa tu ktosi pracuje. Inštalovanie tejto značky si vyžiadali opakované dopravné nehody, pri ktorých bol Čumil vinou nepozorných vodičov poškodený. Zostáva veriť, že osobitné dopravné značenie uchráni zvedavca v kanáli pred ďalšími nehodami.

(ado)

Páčil sa vám článok?