Príbeh o náhodnej smrti a náhodnej láske

28.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Manželka ambiciózneho policajného seržanta má milenca, muž známej republikánskej senátorky to tiež už dlhší čas ťahá s niekým iným mimo manželského zväzku. Ďalší z ich spoločných záletov, tentoraz doslovný, sa však končí tragicky - lietadlo s cieľom na Floride havaruje, pád nikto z cestujúcich neprežije.

Keď sa to obaja pozostalí dozvedajú, akoby nestačila jedna rana od osudu v podobe smrti, musia navyše prehltnúť trpkú pilulku skutočnosti, že obaja boli dlhý čas podvádzaní.

Dvaja celkom neznámi a takí rozdielni ľudia, postihnutí spoločnou dvojnásobnou katastrofou, sa náhodou stretávajú a dokážu prekonať hroznú skutočnosť a nenávisť, ktorá by mohla medzi nimi logicky vypuknúť. Naopak, postupne a nenápadne - ako sa na romantický film sluší a patrí - sa spoznávajú, dotýkajú, zbližujú. Najprv s cieľom vypátrať v minulosti, kedy a ako sa ich životy tak zbabrali a prečo si to vlastne nestačili všimnúť.

Samozrejme, napokon je z toho nová, krehká láska s príchuťou večnej bolesti. Náhodné stretnutie... Vezmite zvláštne smutno-krásne vrstvenie všetkých týchto náhod ako fakt, a je vám dovolené vstúpiť do atmosféry romance dvoch „tvrďasov“, ktorým napokon pod návalom toľkého smútku zmäknú srdcia.

Už sa našli recenzenti, ktorí vyčítajú najnovšiemu filmu režiséra Sydneyho Pollacka nerealistickosť, či opakovanie známych motívov, ktoré pomáhajú výslednému efektu. No napokon, americkí filmári nikdy nejako obzvlášť nemilovali realitu, autentickosť vo svojich príbehoch. Radšej vťahujú diváka do svojich, často šialených ilúzií - taká je dnešná filmová Amerika.

Silná dejová zápletka, rozohratie dramatických vzťahov medzi hlavnými postavami, k tomu štipka najsúčasnejšej reality (korupcia na polícii, za každú cenu ochraňovaná počestnosť politikov) - na tom všetkom stojí aj film Náhodné stretnutie. V nijakom prípade ho však nemožno obviňovať z banálnosti či prílišného priťahovania za vlasy. Naopak, ide skôr o príjemne stíšený, aj neuveriteľný príbeh, ktorý vám môže chvíľami niečo pripomínať. Čo je však na ňom určite neopakovateľné, sú skvelé výkony dvoch hlavných predstaviteľov, obetí náhod - Kristin Scott Thomasovej a Harrisona Forda.

Alexandra Tinková

Páčil sa vám článok?