Zrekonštruovanú Univerzitnú knižnicu pre verejnosť opäť otvoria už v apríli

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rozsiahla rekonštrukcia budov Univerzitnej knižnice, po ktorej by sa mala premeniť na multifunkčné kultúrne a knižničné centrum, sa blíži ku koncu a v apríli by jej hlavné objekty mali byť otvorené pre verejnosť.

Rekonštrukcia priestorov Univerzitnej knižnice je najrozsiahlejšou v celom Starom Meste, preto počas jej trvania nemohla byť prístupná pre verejnosť. Pôvodne mala byť ukončená ešte v roku 2003. Práce komplikovala najmä nutnosť obrovských presunov knižničných fondov. Ako prvý bol zrekonštruovaný objekt kláštora klarisiek, ktorý však slúži len na služobné a prevádzkové účely. Okrem iného má slúžiť na uskladnenie knižných fondov, ktoré sa nebudú požičiavať mimo objektu knižnice. Obnovou prešli aj ďalšie dva historické objekty - palác Uhorskej kráľovskej komory a palác Leopolda de Paulyho. V objekte Uhorskej kráľovskej komory na Michalskej ulici budú sústredené obslužné a spracovateľské pracoviská. Najväčšími stavebnými úpravami prešiel Palác Leonarda de Paulyho na Ventúrskej ulici.

Rekonštrukčné práce ešte pokračujú v Lisztovom pavilóne a Lisztovej záhrade, budujú sa tiež nové knižničné sklady a opravujú sa staré. Kapacita knižničných skladov sa zvýši z pôvodných 2,3 milióna na asi 3,5 milióna kníh, čo by malo postačovať na asi 30 rokov.

Ako sme už informovali, rozsiahla obnova a revitalizácia historických budov knižnice a jej premena na multifunkčné kultúrne a knižničné centrum je financovaná rovnakým dielom z pôžičky z Rozvojovej banky Rady Európy a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Úver predstavuje sumu vyše 137 miliónov korún, vláda vlani schválila návrh na zvýšenie rozpočtových nákladov stavby zo štátneho rozpočtu na 361 miliónov. Ďalšie investície nad uvedený rámec rozpočtu stavby bolo potrebné vyčleniť na zariadenie stavby mobiliárom a informačnými a komunikačnými technológiami v hodnote rádovo desiatok miliónov korún.

Stavba bola rozčlenená na tri čiastkové stavby - prvou bol kláštor klarisiek, druhou palác Uhorskej kráľovskej komory spolu s palácom Leopolda de Paulyho a treťou podzemné a nové sklady, Lisztov pavilón a Lisztova záhrada. Výsledkom rekonštrukcie bude „knižničný a informačný supermarket“, kde na troch poschodiach budú mať návštevníci k dispozícii prevažne najnovšiu literatúru a príručkové diela. V týchto priestoroch budú k dispozícii aj počítače a ďalšia technika. Nový systém prevádzky umožní návštevníkom široké využívanie moderných informačných, komunikačných a reprografických technológií. Oproti stavu z minulosti sa ráta aj s rozšírením otváracích hodín. Podľa vyjadrenia generálneho riaditeľa Univerzitnej knižnice Tibora Trgiňu bude knižnica spĺňať všetky požiadavky a zároveň sa podarilo zachovať významné kultúrne pamiatky.

Páčil sa vám článok?