O mäkkých veciach v tvrdom svete

25.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Čo to znamená hovoriť súčasným jazykom? Túto schopnosť si vyžadujú adaptácie románov mladých autorov na divadelných doskách, súčasný jazyk s otvorenými ústami ako kvapku vody na súši očakáva dnešná literatúra a texty pesničiek najvychytenejších tvorcov sa priam hmýria slovami, ktoré nesú označenie „súčasné.“

Taký je aj text hry Michala Hvoreckého, ktorú premiérovo uviedlo divadlo Aréna. Hra s názvom Plyš je divadelnou adaptáciou Hvoreckého románu a hovorí o mäkkých veciach v tvrdom svete. Možno som si na premiéru zabudla zobrať plyšového medveďa, aby som do neho mohla zaboriť nos, pretože „mäkké veci“ mi v hre chýbali. Bola som si však celkom istá, že som sa ocitla „v tvrdom svete“. Vo svete, kde je všetko predajné, kde každý s každým spí (najlepšie tak, že ten druhý o tom vôbec nevie), vo svete, kde namiesto mien dávajú ľuďom názvy najúspešnejších výrobných značiek. A tak sa ma znovu zmocnil pocit ako pri hrách podobného typu a bola to ľútosť. Bolo mi ľúto Michala Hvoreckého, Petry Polnišovej, Csongora Kassaia, Ľuboša Kostelného, Renáty Ryníkovej a Viktora Horjána.

Možno sú spokojní, že hrajú v súčasnej hre a hovoria súčasným jazykom, ja si však viem veľmi dobre predstaviť tak krásne vlnovkovite plnú Petru Polnišovú ako na chvíľu spočinie dôverčivým pohľadom na Ľubošovi Kostelnom a on ju nezneužije. Dúfam, že nezarmútim ďalšieho mladého autora realizačného tímu, režiséra Mariána Amslera, keď si dovolím navrhnúť aj takúto možnosť vývoja vzťahov súčasnej mladej generácie. K zrelému veku sa v hre hlási kňaz (Richard Stanke), ale veľmi sa mýlite, ak si myslíte, že žije v harmónii so sebou aj s okolím. Radí na internete, ako nepodľahnúť zvodom pornografie, pretože on sám sa už na internetových stránkach našiel nahý v objatí svojho učiteľa náboženstva.

Román Michala Hvoreckého Plyš je vnútorným monológom hrdinu. Kniha dáva nepochybne širší priestor na autorskú výpoveď a aj keď tá nemusí byť sladká ako lízanka, verím, že sa v nej nájde viac miesta pre nehu. Takže po zhliadnutí divadelného predstavenia Plyš smerujú moje kroky do kníhkupectva. Verím totiž v lepší svet.

Dáša Šebanová

FOTO - Jakub Klimo

Páčil sa vám článok?