Program Kultúrneho leta zaplaví ulice mesta

23.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Koncom júna sa do centra Bratislavy vráti STAROMESTSKÉ KULTÚRNE LETO, ktoré počas letných mesiacov už tradične ponúka množstvo zaujímavých akcií. Dramaturgia tohtoročného festivalu kultúry a zábavy sa opäť výraznejšie orientuje na využitie exteriérov historického jadra a na žánre oživujúce pôvodné kultúrne tradície Bratislavy.

Oficiálnym otvorením Staromestského kultúrneho leta ´99 bude 4. ročník výstavy Socha a objekt, ktorú Staré Mesto organizuje s agentúrou Art Lines a Galériou mesta Bratislavy. Sochárske diela oživia pešiu zónu, nádvoria Primaciálneho a Pálffyho paláca. Začiatkom júna sa uskutoční sochárske sympózium, počas ktorého umelci z Veľkej Británie, Francúzska, Rakúska, Česka, Talianska, Nemecka, Holandska, Maďarska a USA vytvoria diela priamo pre túto výstavu. Jej súčasťou bude aj toľko očakávaný projekt svetelno-kinetického nasvietenia Rolandovej fontány na Hlavnom námestí.

V dramaturgii Kultúrneho leta našla svoje miesto aj myšlienka obnovenia kvetinových trhov na Františkánskom námestí. Uskutoční sa tu aj Deň letničiek, ktorý bude 21. júna - v deň letného slnovratu. Tento deň bude aj Dňom Školy úžitkového výtvarníctva, ktorej oslavy založenia budú súčasťou Kultúrneho leta. Na Hlavnom námestí sa uskutoční bohaté umelecké pásmo s módnou prehliadkou, výstavami a ukážkami prác z odborov fotografia, kamenosochárstvo, spracovanie keramiky a porcelánu, rezbárstvo, reštaurátorstvo.

Počas leta zažije Staré Mesto aj štyri KORZO PÁRTY - každú v znamení iného žánru. Tá prvá bude v sobotu 19. júna a vyvrcholí večer veľkým koncertom írskej fokovej skupiny The Cassidys na Hlavnom námestí. Po folkovej Korzo párty budú mať ďalšie prívlastok nostalgická, magická a flamenco.

Staromestské kultúrne leto sa bude konať aj na ďalších miestach a zariadeniach Starého Mesta. Detské predstavenia budú v Slubekovej záhrade, dejiskom komorných koncertov sa stane Kostol Panny Márie Snežnej na Kalvárii. Domovskou scénou šansónu a blues bude Zichyho palác, zaujímavé podujatia pripravujú aj miestne kultúrne centrá na Školskej a Gaštanovej ulici, ako aj Staromestská knižnica. Po rekonštrukcii vypláva na vody Dunaja loď ŽILINA tentoraz  s prívlastkom džezová, ktorý jej dajú dva koncerty Petra Lipu a jeho bandu.

Hlavným mediálnym partnerom Staromestského kultúrneho leta sú Staromestské a Bratislavské noviny.

(miv)

Páčil sa vám článok?