Mladí divadelníci z VŠMU sa opäť „vytiahli“

20.1.2007
0
Páčil sa vám článok?

Z Bratislavčanov má snáď každý svoj divadelný stánok umenia, ktorý zodpovedá jeho krvnej skupine - od vznešenejších dosiek SND cez originálnu Astorku k experimentujúcim GUnaGU či Stoke.

Na jeden divadelný kolektív sa pri takýchto výpočtoch ešte vždy niekedy zabúda. Napriek tomu sa po Bratislave už dávnejšie šepká, a dokonca nahlas hovorí: Chcete vidieť kus divadla? Choďte sa pozrieť na študentov...

Aj na poslednej, len pred pár dňami skončenej prehliadke „240 minút VŠMU v Štúdiu S“ mladí divadelníci z VŠMU dokázali, že ich „hra na divadlo“ dávno presahuje hru, formu a úroveň školských etúd, prázdny exhibicionizmus, (ktorý by si nadšení študenti vlastne ešte mohli dovoliť). To, čo vyššie ročníky činohernej a bábkohereckej fakulty VŠMU predvádzajú „skutočnému“, fundovanému divákovi v populárnych priestoroch „S-ka“, je totiž „skutočné“ divadlo. Navyše, táto partia - hoci to ich pedagógovia možno nebudú počuť radi  - má už svoje „hviezdy“, svoje hviezdne dramatické kusy a - našťastie - aj svoje publikum.

V akomsi „best of“ toho, čo na VŠMU vzniká, ponúklo tento rok za štyri dni divákovi zvláštnu mozaiku hier: anglickú, francúzsku, aj slovenskú klasiku (Shakespeare, Moliére, Barč-Ivan) a k tomu súčasnú hru maďarského autora Gábora Gorgeyho - hit, ktorý už dávno prekročil hranice školy - Na koho to slovo padne.

Študenti sa predstavili v komediálnych, rozmarných postavách, ktoré patrili skôr prvej polovici prehliadky (Sen noci svätojánskej, Don Juan), ale aj v temnejších polohách (Na koho to slovo padne), ktoré vyvrcholili dokonca slovenskou obdobou existencionalizmu - Barčovou hrou Dvaja. Sami uprostred arény, s oveľa skromnejšou scénou a kostýmami, na aké sme zvyknutí v „naozajstnom“ divadle, odkázaní na jediný materiál - svoje telo. Ak, samozrejme, nepočítame talent, ktorý sa v mnohých prípadoch jednoducho nedá prehliadnuť.

Nie, menovať nebudem. Títo divadelníci dnes nepotrebujú do svojich radov hlavy stínajúce a selektujúce kritiky, ale - „božie“ slovo publika. Napokon, mená si môžete prečítať na letáčiku, ktorý dostanete pred každým predstavením, ak si nájdete cestu do známej „kaplnky“ na Ventúrskej. Možno hrajú aj dnes...

Alexandra Tinková

Študenti VŠMU triumfovali už minulý rok na festivale Divadelná Nitra ako Objav roka.
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?