Sedem hlavných hriechov radošincov

13.1.2007
Páčil sa vám článok?

So zdvihnutým prstom, ale aj s kalíškom domácej slivovice a priateľským úsmevom, pristúpil dvorný autor a otec Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka k svojmu hereckému ansámblu, aby sa po Desatore znovu sklonili pred Božou autoritou a pripravili divadelné predstavenie s príznačným názvom Sedem hlavných hriechov.

V réžii Juraja Nvotu pitve autor ľudské poklesky a skalpel je pri tom pofŕkaný nielen krvou, ale leskne sa aj humorom, pochopením a blahosklonnosťou, vlastnosťou takou príznačnou pre Štepku. Kdesi spoza dverí sa zákerne uškŕňa závisť, aby opantala dušu aj myseľ prostoduchých dedinských ľudí, ktorých len nedávno navštívili umelci z Bratislavy. Susedom nedá spávať, že konto ich krčmového spoluhodovníka vzrástlo o dve tisícky a prajú mu nielen stagnáciu, najlepšie pád do najväčších hlbín ľudskej finančnej existencie.

Dej popretkávaný pesničkami s textami S. Štepku je čarovnou hudobno-slovnou prechádzkou slovenským vidiekom, ale aj jeho mestskými časťami. Niet totiž na tejto zemi miesta, kde by sa s rozkošou nerozvaľovala pýcha, obžerstvo, lenivosť, lakomstvo, závisť, hnev či smilstvo. Niekde sa im darí lepšie, na iných miestach ich zničia práve opačné vlastnosti, ku ktorým patrí aj pokora. Štepka totiž nekarhá. Ponúka návod, ako vykynožiť zlú burinu a svojej mysli dopriať vznosné myšlienky, nie ubíjajúce túžby. Pri tejto bohumilej činnosti mu skvele asistujú radošinci Maruška Nedomová, Karin Olasová, Lujza Schrameková, Milan Šago, Kristína Farkašová, Veronika Koščová, Richard Felix, Kamil Mikulčík a ďalší.

Premiéru predstavenia Sedem hlavných hriechov uviedlo Radošinské naivné divadlo 8. a 9. decembra 2006. A o to, aby jednotlivé sklíčka farebnej mozaiky dokonale do seba zapadali, sa pričinili aj autor hudby Daniel Matej, autori scény Jaroslav a Miroslav Daubravovci a kostýmová výtvarníčka Linda Tublerová. Radošinské naivné divadlo tak pristupuje k svojmu divákovi s láskavým úsmevom, ale nezabúda mu pripomínať, že na svete by mohlo byť lepšie, keby...

Dáša Šebanová

FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?