VIDEO Smutné a krásne: Mária Podhradská zo Spievankova nahrala s manželom dueto o boji s leukémiou

26.3.2024
0

Zdroj: Jakub Gulyás

Páčil sa vám článok?

Speváčka a skladateľka, bratislavská rodáčka Mária Podhradská, ktorú široká verejnosť pozná najmä vďaka projektu Spievankovo, nahrala emotívny klip Taxík. Spolu s manželom Miroslavom Čačíkom si duetom spomínajú na Mirkovu leukémiu, ktorá zmenila ich životy. Pieseň aj klip venujú autori všetkým, ktorí na svojej ceste životom bojujú s onkologickým ochorením a posielajú im nádej a povzbudenie, že v tom nie sú sami.

Ako nás informovala Nora Krchňáková z NK Factory, tak ako všetky piesne Márie Podhradskej z jej tvorby pre dospelých, tak aj dueto Taxík vychádza z reálnej životnej situácie. Na nahrávaní piesne spolupracovali hudobníci, ktorí Máriu Podhradskú sprevádzajú počas cesty Spievankovom. Producentom piesne sa stal Stanislav Palúch, klávesy nahral Klaudius Kováč, kontrabas Róbert Ragan a na bicie hral Peter Solárik.

„30. marca 2022 môjmu manželovi transplantovali kostnú dreň. Samotnej transplantácii predchádzala intenzívna liečba a mesačný pobyt v nemocničnej izbe v úplnej izolácii. Nikto nevedel, ako to celé dopadne. Boli sme sami. Sami so sebou. On v nemocničnej izbe a ja doma… Keďže Mirko potreboval byť v sterilnom prostredí a navyše bolo obdobie covidu, teda boli zakázané návštevy, snažili sme sa byť v maximálnom spojení, ako sa to dalo. Spojila nás táto pieseň. Mirko napísal báseň, ktorú nazval Taxík a poslal mi ju. Ja som mu ju zhudobnila a poslala späť. V našej osamelosti a izolácii nás táto pieseň prepojila. Hudba nás lieči, je to určitý druh terapie. Prenáša nás do iného sveta, sveta túžob, snov, nádeje a krajšieho zajtrajška,“ vysvetľuje proces tvorby Mária Podhradská.

Márii a jej manželovi trvalo rok a pol, kým sa dokázali s piesňou a jej príbehom podeliť s ostatnými. Rozhodli sa preto nakrútiť k nej aj videoklip. Oslovili fotografa s citlivým a umeleckým cítením Jakuba Gulyása (kamera, strih a réžia klipu), ktorý bol otvorený sa tejto témy dotknúť a stať sa súčasťou ich príbehu.

Zdroj: Jakub Gulyás

Záber z klipu Taxík.

„Od prvého momentu, kedy manželovi diagnostikovali leukémiu, rezonovala v našich srdciach téma cesty. Každý kráčame po svojej ceste, ktorá prináša krásne, ale aj smutné chvíle, ktoré často nemáme celkom v našich rukách. Stretávame rôznych ľudí, ktorí sa stávajú našimi spolucestujúcimi a vzájomne sa môžeme obdarúvať. Všetko, to pekné aj zlé, nám môže slúžiť na dobré, keď si necháme otvorené srdce, a keď nezatrpkneme voči životu,“ vyznala sa Mária.

Tému cesty autori uchopili aj vo videoklipe. Súvisí to aj s textom piesne, kde Miroslav Čačík vyjadril, že sa cíti, ako keby si sadol do cudzieho taxíku, ktorý ho vezie nevedno kam. Zbalí si zopár vecí do kufra a vykročí do neznámeho sveta. A my ostatní sa môžeme len z diaľky dívať, posielať silu a radosť z maličkostí všedných dní. Práve preto nesie pieseň názov Taxík.

VIDEO: Klip Taxík:

„Miesto, kde sme klip nahrávali, je pre nás veľmi symbolické. Je ním čarovné miesto, kde sme natáčali poslednú scénu nášho DVD Spievankovo 5 - O povolaniach. Je to krásna lúka v Lozorne so starým obrovským dubom, ktorý už prežil kadejaké časy… Bol sychravý čas a počasie tiež s nami „spolupracovalo“. Fúkal silný vietor, ktorý so sebou najprv priniesol temné mraky, v ktorých lietali čierne vtáky. Ku koncu dňa sa mraky rozplynuli a vietor ustál,“ prezradila speváčka.

Za posledné dva roky napísala Mária Podhradská niekoľko piesní, ktoré vyjadrujú jej prežívanie počas obdobia manželovej choroby. Jedného dňa ich plánuje nahrať a vydať album, ktorý možno pomôže ľuďom, ktorí prechádzajú niečím podobným. Bola by rada, keby ich povzbudili, priniesli nádej a pomohli uzdravovať srdce.

„Leukémia nám zmenila život. Naučila nás užívať si každý jeho okamih. Možno niekedy iba bežný, všedný okamih. Pretože výnimočnosť dní sa nachádza práve v ich všednosti. Naučila nás plniť si svoje sny a túžby. Teraz. Nie potom... A naučila nás nebáť sa smrti. Lebo smrť jednoducho patrí k životu. A tak, nech v nás zomrie všetko zlé, aby mohlo nastať vzkriesenie. Pieseň chceme venovať všetkým, ktorí na svojej ceste životom bojujú s onkologickým ochorením. Posielame vám nádej a povzbudenie, že v tom nie ste sami,“ uzatvára Mária Podhradská.

(ms)

Páčil sa vám článok?