Smutná správa: Obľúbený herec Marcel Nemec podľahol ťažkej chorobe

16.2.2024
0

Zdroj: FB Marcel Nemec

Páčil sa vám článok?

Miloval ľudí a život, no posledné dva roky zvádzal boj s onkologickým ochorením. Obľúbený herec Marcel Nemec dnes vo veku 52 rokov naposledy vydýchol. Do konca života sa snažil rozdávať lásku a optimizmus všetkým naokolo.

Správu o jeho úmrtí pre portál Aktuality.sk potvrdila jeho blízka kamarátka, herečka Kristína Tormová.

Marcel Nemec, známy väčšine obyvateľov Slovenska najmä vďaka formácii Kopytovci, v ktorej pôsobil, trávil posledné dni svojho života v rodnej Kremnici doma pri milovanej mame. Tá sa o neho starala, keď už bolo isté, že medicína je v terminálnom štádiu ochorenia bezmocná. 

Herec sa už v priebehu januára dozvedel, že choroba pokročila do záverečnej fázy. Na svoj odchod sa pripravil a postupne sa s verejnosťou i rozlúčil. Kým niekto sa uzavrie do seba, Marcel Nemec, pokiaľ to bolo možné, cez sociálnu sieť komunikoval s ľuďmi a vďaka nemu sme si mnohí uvedomili, aké cenné je zdravie a dôležitá láska. 

Zdroj: FB Marcel Nemec

Marcel Nemec v záverečnej fáze liečby v nemocnici Milosrdní bratia v Bratislave. 

"Moji milí, ako by ste naložili so svojim časom a životom, keby  ste sa dozvedeli informáciu, že Vám zostáva pár mesiacov života. Nevedno koľko. Pár (4, 6, 10). Zmenili by ste niečo, začali by ste žiť inak? Ako? Čo priority? Je niečo, čo by ste chceli ešte zažiť a naopak, je niečo, čo už nie. Čo by ste spravili ako prvé. Čo vaše myšlienky? A čo prípadná ďalšia liečba? Išli by ste medicínskou cestou alebo alternatívnou, prípadne kombinácia. A čo práca, ako by ste sa živili? Chceli by ste zostať radšej v nemocnici, alebo ako stacionár (teda, že budete denne dochádzať z domu). Vedia vaši najbližší, či sa chcete nechať spopolniť, ako má vyzerať Váš pohreb, je niekto, kto by mal na ňom niečo o Vás povedať? Viete už kto? A či to celé nechávate na vašich blízkych, nech oni rozhodnú? Mrte otázok. Na mnohé z nich už poznám odpoveď a niektoré sú zatiaľ otvorené. No čo viem určite, chcem veľa farebných kvetov a farebne poobliekaných usmiatych hostí. Ja odchod nevnímam ako koniec, no ako začiatok niečoho nového a zároveň to vnímam ako oslavu svojho krásneho a láskou naplneného života, ktorý som prežil v tejto dimenzii s úsmevom obklopený ľuďmi, s ktorými sa milujeme (a že ich nie je málo). Viem však, čo chcem ešte určite zažiť! Zahrať si v divadle aspoň ešte jedno predstavenie a zažiť tú mágiu divadla, to nebeské spojenie s divákmi, tú neopakovateľnú atmosféru, to šmidlání v podbřišku, tú krásnu trému a zaslúženú ďakovačku. Nech sa tak stane. Amen. A prosím, nepíšte mi bojuj! Nie som ememej zápasník, som jemná umelecká duša s chuťou žiť v bezpodmienečnej láske. A tiež, aby som to nevzdával! Nič totiž nevzdávam, veď aj zázraky sa dejú a nielen na Vianoce. Radšej mi napíšte - užívaj naplno, čo ti život prinesie! Ďakujem, moji milí!" napísal na sociálnu sieť 9. januára. Jeho sen sa mu splnil, ešte raz a naposledy si v divadle zahral. Na predstavenie bratislavského divadla La KOMIKa prišla 27. januára na pozvanie Marcela Nemca i prezidentka Zuzana Čaputová. 

Zdroj: FB Marcel Nemec

Marcel Nemec vedel, že žije svoje posledné dni. Do poslednej chvíle rozdával lásku a stihol sa s verejnosťou i rozlúčiť. 

O rakovine, s ktorou bojoval, napísal v jednom zo svojich posledných postov tieto slová: "Moji milí, čas od času mi niekto napíše (svoju) pravdu o tom, že rakovina je hnusoba a je treba s ňou bojovať a hlavne intímne a nie takto verejne, a už vôbec nie cez médiá, tak ako to robím! Nuž a ja to mám takto: Svoju chorobu vôbec nepovažujem za hnusnú vojnu! Považujem ju momentálne za súčasť svojho života, s ktorou aktuálne žijem. Karty sú rozdané a ja hrám tú najkrajšiu, najlepšiu a najdlhšiu partiu, akú viem. Navyše mi (rakovinka) do života priniesla tak veľa dobra, toľko lásky a množstvo nádherných bytostí. To, že mám možnosť to komunikovať cez sociálne siete, je pre mňa totálna psychohygiena, neuveriteľne mi to pomáha a dodáva energiu na ďalšiu liečbu. Navyše, ako mi mnohí (nielen onko) pacienti píšu, dodávam tým silu a optimizmus aj im. A pokiaľ to má pomôcť hoc i jednému človeku na tejto planéte Zem, tak to má (pre mňa) zmysel. Aj to, že hovorím nahlas o prevencii a že som už pár ľudí "inšpiroval" aby podstúpili vyšetrenie, mi dáva tiež zmysel! A to, že o tom médiá píšu? No veď aspoň sa moje myšlienky, úvahy, či "pravdy" o láske a dobre dostanú k väčšiemu počtu ľudí. Novinári sú ku mne dobrí a korektní. Občas im "uletí" titulok, no to je práca špeciálneho oddelenia, ktorého úlohou je "predať" článok. Nuž a sú aj takí (povrchní) ľudia, čo čítajú iba titulok. A to, čo je intímne pre Teba, nemusí byť predsa intímne pre mňa. Veď preto je svet a život (ktorý milujem) tak nádherný, lebo je farebný... A dnes idem do mojej milovanej Kremnice k maminke, bráškovi, Alexinke. Prosto idem domov! A to je teraz pre mňa to úplne najdôležitejšie a najpodstatnejšie. Moji milí, ďakujem vám všetkým z hĺbky srdca za vašu podporu. Mám (sa) vás rád."

Marcel Nemec vyštudoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Hral v niekoľkých divadlách, aj po boku Milana Lasicu, Júliusa Satinského či Bolka Polívku.

So spolužiakmi založil satiricko-umelecký súbor Jána Kopytu, s ktorým hrával autorské predstavenia a kabarety. S Kopytovcami (Sáva Popovič, Henrich Platek, Mravec) nahral niekoľko albumov. Účinkoval aj v duu Mc Sava & Marcela (Popovič a Nemec).

Naposledy účinkoval v bratislavskom divadle La Komika, v divadle Karola Vosátka ho diváci mohli vidieť v niekoľkých tituloch pre dospelých a troch rozprávkach.

Televízna Dvojka si osobnosť Nemca pripomenie v piatok o 20.10 h v premiérovej epizóde tolkšou Anjeli strážni. Ako ďalej informuje RTVS, ide o posledný rozhovor, ktorý nedávno umelec poskytol pre verejnoprávnu televíziu.

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?