Filharmónia so šéfdirigentom odcestujú na turné do Južnej Kórey. Tie isté skladby však zaznejú i v Bratislave

20.11.2023
0

Zdroj: A. Trizuljak

Páčil sa vám článok?

Slovenská filharmónia sa predstaví v bratislavskej Redute pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina opäť vo štvrtok a piatok 23. a 24 novembra. Návštevníci koncertov si vypočujú program, s ktorým sa orchester predstaví na tohtoročnom turné v Južnej Kórei (26. 11. – 4. 12. 2023).

Ako nás ďalej informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, pred piatkovým koncertom pozývajú všetkých návštevníkov a abonentov na stretnutie so šéfdirigentom Danielom Raiskinom, ktoré sa uskutoční vo foyeri SF o 18.15 h.

Na úvod večerov zaznie v naštudovaní šéfdirigenta Koncertná predohra Es dur Jána Levoslava Bellu z roku 1876, predstaviteľa slovenskej národnej hudby 19. storočia. Jej vznik a konkrétne prvé uvedenia nie sú v dostupných prameňoch celkom presné. V Koncertnej sieni SF bude uvedená autentická verzia predohry z edície kompletne vydaného Bellovho diela Hudobným centrom. Predohra je súčasťou pripravovaného propagačného CD Slovenskej filharmónie a šéfdirigenta Daniela Raiskina mapujúceho Bellovu symfonickú tvorbu.  Jej zaradením si zároveň filharmonici pripomenú tohtoročné 180. výročie narodenia skladateľa.

Zdroj: Slovenská filharmónia

​Daniel Raiskin a Yekwon Sunwoo.

Nasledovať bude Travel Notebook pre klavír a orchester izraelského skladateľa Alexeya Shora, pôvodom z ukrajinského Kyjeva. V sedemčasťovej suite pre klavír, hudobnom „denníku cestovateľa“ skladateľ prevedie publikum mestami s dlhou históriou, Bercelonou, Rímom, Benátkami, Ravennou, Parížom i anglickým Ascotom. Dielo zaznie v interpretácii mladého juhokórejského klaviristu Yekwona Sunwooa, ktorý študoval na Julliarde i Curtis Institute of Music vo Philadelphii. Je laureátom viacerých medzinárodných klavírnych súťaží. V Slovenskej filharmónii debutoval v roku 2017 po boku Juhokórejského KBS Symphony Orchestra. V interpretácii energického umelca zaznie aj Rapsódia na Paganiniho tému pre klavír a orchester, op. 43 Sergeja Rachmaninova - 24 variácií vychádzajúcich z Paganiniho populárneho husľového Capriccia a mol.

"Koncert uzavrie symfonická fantázia, op. 32 Francesca da Rimini Piotra Iľjiča Čajkovského z roku 1876, dielo inšpirované Danteho Božskou komédiou. Koncerty sa začnú o 19.00. Piatkový večer bude Koncertom priateľstva medzi Kórejskou republikou a Slovenskou republikou," uviedla Tolstova.

V nedeľu 26. novembra odcestujú filharmonici so šéfdirigentom a klavírnym virtuózom Yekwonom Sunwoom na štvrté koncertné turné do Južnej Kórey, kde uvedú so spomenutým programom šesť koncertov.

Zdroj: Slovenská filharmónia

Centrum umenia na ostrove Jeju.

Predstavia sa na ostrove Jeju, nazývanom Havaj Južnej Kórey (28. a 29. 11. 2023), nasledovať bude koncert v priemyselnom meste Ulsan (30.11. 2023), štvrtý koncert zaznie v meste Cheonan (1. 12. 2023), ďalší v hlavnom meste Soul (2. 12. 2023). Turné uzavrie Slovenská filharmónia so šéfdirigentom Danielom Raiskinom v juho-kórejskom meste Incheon (3. 12. 2023). V pondelok 4. decembra Slovenská filharmónia pricestuje do Bratislavy, kde počas decembra 2023 ponúkne svojim abonentom a návštevníkom sériu sviatočných koncertov, ktoré vyvrcholia na Silvestra a Nový rok.

Zdroj: Slovenská filharmónia

Koncertná sála v Južnej Kórei.

Zdroj: Slovenská filharmónia

Slovenská filharmónia predstaví svoj program v Južnej Kórei.

(ms)

Páčil sa vám článok?