Slovenský spevácky zbor ADOREMUS pozýva na svoj tradičný Vianočný koncert

15.11.2023

Zdroj: ADOREMUS

Páčil sa vám článok?

Slovenský spevácky zbor ADOREMUS pozýva na svoj tradičný Vianočný koncert v Katedrále sv. Martina v Bratislave 26. decembra 2023.

Po roku opäť prichádzajú Slovenský spevácky zbor ADOREMUS a členovia Slovenského komorného orchestra 26. decembra 2023 o 15:00 do Katedrály sv. Martina v Bratislave, aby Vám svojim tradičným koncertom priniesli hudobné stvárnenie tajomstva Vianoc. Koncert uvádza vianočný slovenský klenot – Pastorálnu vianočnú omšu zo zbierky národného buditeľa, polyhistora Andreja Kmeťa "Prostonárodné vianočné piesne" z 19. storočia. Vzácna zbierka je významným hudobno-literárnym prameňom a právom jej možno pripísať hodnotu národnej kultúrnej pamiatky. Ako pozoruhodná antológia slovenského vianočného repertoáru ostala dokladom ojedinelého zberateľského činu, ktorý nemá na Slovensku obdobu.

Pastorálna vianočná omša zazneje v úprave Dušana Billa pre miešaný zbor a orchester.

Video: Pastorálna vianočná omša zo zbierky Andreja Kmeťa 

V programe koncertu nebude chýbať ani inštrumentálne dielo, ktoré svojim naturelom zdôrazňuje a sprítomňuje atmosféru Vianoc – známe Concerto grosso g mol č. 8 op. 6 Fatto per notte di Natale / Na Božie narodenie od Arcangela Corelliho.

Zdroj: ADOREMUS

Dramaturgia Vianočného koncertu ponúka aj pestrú paletu kolied, ktoré nám v obdivuhodnej a rozmanitej podobe zvestujú zvesť biblického príbehu Tajomstva Narodenia Ježiša. Tieto piesne, spievané v období Vianoc si vždy podmaňovali srdcia ľudí. Prostá krása kolied, ich spontánna úprimnosť, nás nenecháva ľahostajnými. Čím viac ich človek prijíma, tým jasnejšie si uvedomuje svoju chudobu, túži po pohladení duše, ktorú mu betlehemská zvesť' dáva.

Video: Počúvajte kresťania

Neopakovateľnú atmosféru svätej noci, ktorá vyzýva ľudské duše k stíšeniu a prijatiu večne živej správy o Narodení, obohatí v závere koncertu obľúbená Gruberova Tichá noc.

Vianočná hudba interpretovaná v autentickom, monumentálnom sakrálnom priestore ponúka nevšedný, jedinečný umelecký zážitok, skvelý podvečer druhého sviatku vianočného. Predpredaj vstupeniek je v sieti Ticketportal.

(TS)

Páčil sa vám článok?