Kúpou hodnotného umeleckého diela pomôžete rodinám v núdzi: Opäť prichádza Charitatívny aukčný salón

15.11.2023
0

Zdroj: APPA

Páčil sa vám článok?

Tohtoročná jeseň bude patriť v poradí už 13. ročníku Charitatívneho aukčného salóna APPA. Ide o „vlajkovú loď“ neziskovej organizácie Asociácia pomoci postihnutým – APPA. Záujemcovia si budú môcť 22. novembra v SNG vydražiť niektoré z celkovo 61 diel od 47 popredných slovenských výtvarníkov. Už teraz však prebieha online aukcia.

Pracovníci APPA žijú prípravou charitatívneho projektu doslova celý rok. Pri tejto príležitosti uzrel svetlo sveta hešteg #žijempreumenie a merch pre všetkých, ktorí v sebe nájdu umenie pomáhať.

"Novembrová aukcia prináša to najlepšie zo súčasnej slovenskej výtvarnej tvorby a následne financie získané z dražby využije APPA v prospech ľudí so zdravotným znevýhodnením. I tento rok do projektu v spolupráci s Nadáciou TA3 a Aukčnou spoločnosťou Soga svoje diela venovali významní slovenskí autori," priblížila nám Miriam Juhanesovičová, predsedníčka Asociácie pomoci postihnutým - APPA. Aukcia pomôže šiestim rodinám v núdzi. 

Živá aukcia sa bude konať v priestoroch zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie v stredu 22. novembra. Galavečerom bude sprevádzať moderátorka Soňa Müllerová a licitáciu diel bude mať na starosti Nina Gažovičová. Akcia je na pozvánky. Ak si želáte zúčastniť sa na podujatí, kontaktujte APPA.

Aukčnému večeru predchádza online aukcia. Draží sa počas celého týždňa od 14. do 21. novembra v rámci platformy Aukčnej spoločnosti Soga. Súčasťou projektu je aj výstava diel v Pradiarni 1900, ktorá potrvá rovnako do 21. novembra. Spestrená budeoaj o komentovanú prehliadku dražených diel 15. novembra o 18.00 hodine, ktorou bude sprevádzať kunsthistorička Nina Gažovičová.

Zdroj: APPA

Nina Gažovičová. 

Výťažok z aukcie bude použitý ako finančná pomoc pre členov Klubu APPA. Polročná Anička a jej o dva roky staršia sestra Sonička potrebujú rehabilitácie, štvorročná Vivien aplikáciu kmeňových buniek, päťročná Matilda Eva špeciálne terapie, tridsaťjedenročný Martin elektrický vozík. Tridsaťtriročnú Sandru a štyridsaťsedemročnú Evu posúvajú vpred rehabilitačné pobyty v špecializovanom zdravotníckom centre.

Charitatívny aukčný salón má za sebou už 12 úspešných ročníkov. Počas nich pomohla APPA 83 rodinám s telesne znevýhodneným členom sumou spolu vo výške 308 693 eur. Vyzbierané financie použila na nevyhnutné potreby, ktoré zlepšili kvalitu ich životov, ako rehabilitačné pobyty, špeciálne terapie či pomôcky. Doteraz sa dražilo celkovo 531 umeleckých diel.

Niektoré z ponúkaných diel:

Zdroj: APPA

Roman Ondak - Goethe​.

Zdroj: APPA

Robert Bielik - Láska.

Zdroj: APPA

Milan Paštéka - Zamyslená dáma.

Zdroj: APPA

Mária Švarbová - Company 2.

Zdroj: APPA

Katarína Janečková Walshe - Ocotillo Lovers.​

Zdroj: APPA

Jana Farmanová - Bez názvu​.

Zdroj: APPA

Dorota Sadovská - Madona​.

Zdroj: APPA

Boris Sirka - Futurism Now.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?