Držiteľkou Grand Prix BIB 2023 je Paloma Valdivia z Čile

4.10.2023

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Bratislava je opäť centrom svetovej detskej ilustrácie. Výstava 29. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) je otvorená v Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti. V Divadle P. O. Hviezdoslava vyhlásili v stredu večer laureátov prestížnych ocenení medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti a mládež

Odborníci z oblasti knižnej kultúry udelili najlepším ilustrátorom päť Zlatých jabĺk a päť Plakiet. Grand Prix BIB 2023 získala Paloma Valdivia z Čile.

Hlavnú cenu udelili za dvojjazyčnú Knihu otázok s poéziou Pabla Nerudu. "Na tejto zbierke básní bolo najkrajšie to, že autorka ilustrácií akoby v knihe vytvorila aj svoje vlastné vizuálne básne," uviedla Margaret Anne Suggs z Írska, predsedníčka desaťčlennej medzinárodnej poroty, ktorá celkovo hodnotila 2072 prihlásených originálov ilustrácií z celého sveta.

Zlaté jablko BIB 2023 získala ilustrátorka Anete Bajáre-Babčuka z Lotyšska, Xunru Chen z Číny, Maeva Rubli zo Švajčiarska, Maya Shleifer z Izraela a Daniel Torrent zo Španielska.
Plaketu BIB 2023 dostali Anna Cunha z Brazílie, Lucie Lučanská z Českej republiky, Sanna Pelliccioni z Fínska, Jaan Roomus z Estónska a Vendi Vernić z Chorvátska.

Zdroj: TASR- Pavel Neubauer

Autorka Paloma Valdivia z Čile a jej ilustrácie (na snímke) získali cenu Grand Prix BIB 2023.

Na slávnostnom otvorení BIB 2023 tradične udelili aj neštatutárne ceny. Cenu detskej poroty získala Nada Serafimovic zo Srbska, Cenu primátora hlavného mesta Bratislavy slovenská ilustrátorka Simona Smatana a Cenu 365.bank Ondrej Zimka, ktorému ocenenie patrí za celoživotné dielo.

Čestné uznanie pre vydavateľa BIB 2023 získali Sakyejul Publishing Ltd z Kórejskej republiky a Tara books India.

Výstavu všetkých súťažných ilustrácií kníh pre deti a mládež si môžu záujemcovia pozrieť v Bibiane do 3. decembra.
Hlavným organizátorom podujatia je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Bienále originálov ilustrácií sa koná v spolupráci s UNESCO a Medzinárodnou úniou pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad BIB 2023 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Na úvodnej snímke zľava riaditeľka BIBIANY Zuzana Liptáková, generálna komisárka BIB, predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB Zuzana Jarošová a predsedníčka medzinárodnej poroty BIB Margaret Anne Suggsová (Írsko).

(TASR)

Páčil sa vám článok?