S laserovými atrakciami sú problémy

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Laserový orloj a laserová línia, ktoré by mali zvyšovať atraktivitu historického jadra mesta, počas letnej turistickej sezóny v plnej miere nefungovali. Zaujímali sme sa o dôvody, ako aj o ďalší osud týchto zariadení.

V stanovisku mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktorá má tieto zariadenia v správe, sa uvádza, že laserový orloj je vraj úplne funkčný, fungoval aj v lete. Nebol v prevádzke vtedy, keď o to požiadali organizátori kultúrnych podujatí na Hlavnom námestí. Pokiaľ ide o laserovú líniu, je v zimnej údržbe, pretože v zime sa nepoužíva. „Opätovne ju spustíme približne od 1. mája budúceho roku,“ uvádza sa v stanovisku. Miestna časť pripustila, že s laserovou líniou sú problémy. Žiarič laserovej línie podľa nej nie je používaný približne od polovice júla tohto roka, pretože jeho vyžarovanie bolo slabé. „Pri tvorbe rozpočtu sme nepredpokladali taký rýchly úbytok výkonu žiariča, a preto sme do tohtoročného rozpočtu nezakomponovali peniaze na jeho opravu,“ uvádza sa v stanovisku. „Oddelenie kultúry si ich bude nárokovať v návrhu rozpočtu na rok 2005.“

Vzhľadom na to, že magistrát neupravil svetelný režim na budove Starej radnice a veži Starej radnice, i napriek našej písomnej požiadavke, svetelnosť farebných obrazcov laserového orloja je nízka. O tom sa možno presvedčiť aj v súčasnosti. Laserový orloj bude vypnutý počas konania Vianočných trhov na Hlavnom námestí, po dohode s usporiadateľmi tohto podujatia.

Mestská časť tvrdí, že o zmenu režimu osvetlenia Hlavného námestia a Starej radnice počas programu laserového orloja, o stlmenie verejného osvetlenia a vypnutia osvetlenia veže Starej radnice sa usiluje už od júla tohto roka. Uskutočnili sa rokovania zástupcov mesta, mestskej časti, ako aj firiem Siemens a Belux. Z nich vyplynulo, že v súvislosti s plánovanou rekonštrukciou osvetlenia a iluminácie Hlavného námestia si problém vyžiada komplexný a dlhodobý prístup. Predstaviteľ magistrátneho oddelenia cestného hospodárstva upozornil, že verejné osvetlenie a slávnostné osvetlenie, ktoré nasvetľuje Hlavné námestie a Radničnú vežu, je možné odpojiť až po zásahu do elektrických rozvodov v skriniach rozvádzača verejného osvetlenia, čo si vyžiada určitú finančnú sumu. Podmienky vypínania a zapínania verejného osvetlenia treba tiež prerokovať s autorom orloja architektom Hulíkom a prevádzkovateľom osvetlenia.

Podľa vyjadrenia mestskej časti oddelenie kultúry požiadalo autora orloja o vypracovanie zoznamu potrebných odborných prác na zabezpečenie údržby. Oslovilo tiež zainteresované subjekty, aby predložili cenové ponuky na jednotlivé práce. Odpovede očakáva v najbližších dňoch. „Až potom bude možné stanoviť relevantný ekonomický odhad nákladov a zakomponovať ho do rozpočtu na budúci rok,“ uvádza sa vo vyjadrení mestskej časti. Napriek tomu sa zdá, že problémy s laserovými atrakciami trvajú pridlho.

Páčil sa vám článok?