Bratislavské naj... 04/1998

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

PRVÝM MÚZEOM bolo v Bratislave Prírodovedné múzeum, ktorého zakladateľom bol v roku 1856 Lekársko-prírodovedecký spolok.

PRVÉ SLOVENSKÉ NOVINY začali v Bratislava vychádzať 1. júla 1783 a volali sa Prešpurské nowiny.

PRAVIDELNÉ ROZHLASOVÉ VYSIELANIE z Bratislavy sa začalo 2. októbra 1926 o 18.30 veršami Ivana Krasku, po ktorých nasledoval koncert.

ZROD TELEVÍZIE na Slovensku sa datuje k 3. novembru 1956, keď sa po prvýkrát priamym prenosom z bratislavského Parku kultúry a oddychu prihlásilo verejnosti televízne štúdiou ČST Bratislava.

NAJZNÁMEJŠÍM CUKRÍKOM vyrábaným v Bratislave boli od konca minulého storočia mliečne karamelky, známe ako „štolverky“. Vyrábali sa od roku 1896 v podniku bratov Stollwerckovcov.

MEDZI NAJZNÁMEJŠIE VINÁRNE v Bratislave patrili štyri: Stelzer na Veternej ulici, Podrum na Špitálskej, Schone Lotty na Dlhej (dnes Panskej) a Veľkí františkáni. Hladných návštevníkov bratislavsklých viech zásobovali aj potulní obchodníci. Patril k nim aj „virštlman" Dorazil. Svoj miniatúrny obchodík mal upevnený na šiji. Predával reďkovky, na tvrdo uvarené vajíčka, očká, sardinky, olomoucké syrečky či teplé párky. Obľubu viech spoluvytvárali sami návštevníci. Schádzali sa tu príslušníci všetkých sociálnych, národnostných a náboženských skupín.

PRVÉ KAVIARNE, ktoré sa neskôr stali vážnymi konkurentmi vinární, sa v Bratislave objavili v 1. polovici 18. storočia. Typické bratislavské viechy zanikli po roku 1945, keď z mesta odišli ich nemeckí majitelia.

NAJVÄČŠIA KATASTROFA, ktorú spôsobili plávajúce ľadové kryhy tým, že zatarasili koryto Dunaja, bola v roku 1526, vtedy Petržalku zmietla povodeň takmer úplne.

(sk)

Páčil sa vám článok?