Rozdával lásku: Na D. Kaprálika spomínajú S. Norisová aj B. Ondrejková

8.8.2023
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Zosnulý Dušan Kaprálik nebol len hercom, intenzívne sa venoval aj réžii a vyučoval na Konzervatóriu v Bratislave, kde pôsobil 20 rokov.

Jeho obľúbenosť potvrdzujú aj vyjadrenia herečky Sone Norisovej (na foto). "Veľmi smutno mi. Odišiel môj pedagóg, kolega, duša blízka, Duško. Kaprík náš," píše v statuse na sociálnej sieti.

"Ďakujem za všetko, čo si ma naučil na začiatku mojej cesty, dodnes čerpám z toho, čo si mi vštepil. Veľakrát som si pomyslela pri svojej práci na tvoje múdre myšlienky a rady a je to tak stále," dodáva Norisová.
Na úmrtie Kaprálika reaguje na sociálnej sieti aj herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková.

"Zomrel pán herec, pán človek, pán otec, pán pedagóg," podčiarkuje Ondrejková. Kaprálik bol podľa nej obdivuhodný muž, ktorý sa popasoval s neľahkými ranami osudu. "Rozdával lásku svojim deťom, vnúčatám aj študentom. Vdýchol život mnohým postavám. Inšpiroval a povzbudil mnohých skvelých hercov. Mala som šťastie stretnúť sa s ním, spolupracovať, debatovať, hovoriť vážne aj sa smiať," spomína herečka a moderátorka.

Medzi Kaprálikových žiakov patrili aj Robo Roth, Lucia Vráblicová, Rebeka Poláková, Miroslava Drínová. "Viedol vo svojich projektoch Dávida Hartla, Patrika Vyskočila, Vladislava Plevčíka," pripomína Divadlo Nová scéna (DNS), kde v roku 2021 umelec takmer po 50 rokoch uzavrel svoje interné pôsobenie.

Pomáhal mladým kolegom pri tvorbe muzikálu The Bodyguard ako odborný konzultant hereckej prípravy a 24. februára 2022 mala premiéru inscenácia Elektrický anjel, v ktorej stvárňoval postavu recepčného. "Z posledných inscenácií, v ktorých externe účinkoval, treba spomenúť muzikál Mamma Mia! (farár) a rodinnú rozprávku Kozliatka a vlk (rozprávač)," dodáva Kaprálikova domovská scéna. Ako herec hosťoval aj v Činohre Slovenského národného divadla (SND), v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle.

Dušan Kaprálik zomrel v utorok po krátkej ťažkej chorobe vo veku 75 rokov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?