Vesmírne posolstvá sochára Jána Zoričáka

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vďaka spolupráci Galérie mesta Bratislavy s firmou Henkel môže verejnosť už po piatykrát na vlastné oči vidieť diela svetoznámych umelcov, ktorých korene síce siahajú na Slovensko, no v krajine ich pôvodu zatiaľ pocta v podobe rozsiahlejšej prehliadky chýbala.

Tohtoročné pokračovanie projektu je zvláštne tým, že sa na otvorení výstavy svojich prác v Mirbachovom paláci GMB po prvýkrát osobne zúčastnil žijúci autor, sochár Ján Zoričák.

Počas uplynulých rokov zavítali do Bratislavy výsledky tvorivej činnosti osobností svetového formátu. Andy Warhol šokoval umelecký svet princípmi, známymi pod nálepkou pop art, fotografie Deža Hoffmana spoluvytvárali imidž najslávnejšej skupiny všetkých čias The Beatles, maľby Kolomana Sokola sú považované za pilier svetového expresionizmu a talent sochára Arthura Fleischmanna vyznamenala aj britská kráľovná.

Prácam umeleckého sklára Jána Zoričáka (1944) je venované celé poschodie Mirbachovho paláca. Ždiarsky rodák, absolvent pražskej Vysokej školy uměleckého průmyslu a Rytier Rádu umenia a literatúry Francúzskej republiky žije a tvorí od začiatku sedemdesiatych rokov v francúzskom Talloires. Fascinujúce sklenené hranoly z raného obdobia jeho tvorby prekvapujú elegantným minimalizmom, neskoršie objekty sa naopak inšpirovali zložitosťou podmorského sveta či žiariacej vesmírnej oblohy.

Spolu so životopisným dokumentom o Zoričákovi ich môžete vidieť v Mirbachovom paláci GMB denne okrem pondelka v čase 10.00-18.00 do 1. februára 2004.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?