Verdiho Macbeth alebo jednota hudby a deja

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Atmosféra sklonku roka je pre Operu SND už tradične príležitosťou na uvedenie nového titulu, ktorý osloví divákov aj počas uponáhľaných predvianočných dní.

Tvorcom pripravovanej inscenácie sa navyše podaril dvojitý zásah: potešia sa priaznivci Shakespearea, spolu s obdivovateľmi zlatého veku talianskej opery predminulého storočia. Verdiho Macbeth bude mať premiéru 19. a 20. decembra o 19.00, prvej a zároveň poslednej reprízy v tomto kalendárnom roku sa publikum dočká 30. 12.

Nad veršami alžbetínskeho autora hĺbal operný velikán Verdi už v mladosti, no hoci so spracovaním Shakespearovej drámy Macbeth pôvodne nerátal, pod tlakom vonkajších okolností sa na poslednú chvíľu priklonil práve k pochmúrnemu príbehu intríg zo zákulisia moci v škótskom kráľovstve. Treba však zdôrazniť, že fakt rýchlej prípravy kvalitu opery z roku 1847 nepoznamenal.

Sugestívny portrét desivého, tyranského a mocou posadnutého manželského páru Macbeth a Lady Macbeth sa vryl do pamäti publika a medzi desiatkami Verdiho diel mu patrí zvláštne miesto. Hudobný majster si uvedomil, že zvláštny štýl a fantastickosť Shakesperovej tvorby - ani v Macbethovi napríklad nechýbajú bosorky či duchovia - si vyžaduje nový prístup.

S odstupom času sa hovorí o tom, že práve odvtedy sa vo Verdiho diele datuje taká jednota dramatického s hudobným, aká dodnes fascinuje divákov jeho posledných a najslávnejších prác. Koniec koncov, boj hudby so slovom bol vždy hnacím motorom vývoja opery.

Od posledného naštudovania Macbetha súborom Opery SND už uplynulo takmer pätnásť rokov. Novú podobu divadelného tvaru v štyroch dejstvách načrtol renomovaný tvorivý tandem: Marián Chodovský už má s Verdiho umeleckým rukopisom bohaté skúsenosti a Oliver Dohnáni je dirigentom, hosťujúcim na scénach na celom svete.

V oboch titulných úlohách budú alternovať tri spevácke osobnosti. Svoj barytón prepožičajú postave Macbetha V. Chmelo, S. Tolstov a Z. Vongrey, soprán Lady Macbeth si môžete vypočuť v podaní E. Děpoltovej, Ľ. Rybárskej alebo I. Kirilovej.

Bohuš Dúbrava

Verdiho opera Macbeth, ktorú si publikum cení najmä pre dokonalé prepojenie hudby a deja, bude mať v réžii Mariána Chodovského premiéru 19. 12. v SND.
FOTO - Anton Sládek

Páčil sa vám článok?