Festival pre priaznivcov inovatívnej hudby

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Už po štvrtýkrát sa na konci novembra uskutoční medzinárodný hudobný festival NEXT, ktorý predstavuje inovatívnu súčasnú hudbu bez žánrových obmedzení.

Tento rok bude prehliadka aktuálnej tvorby trvať až tri dni a predstaví sa na nej 24 umelcov z celého sveta. Séria koncertov sa odohrá cez víkend 28. až 30. novembra v divadelnom Štúdiu 12 na Jakubovom námestí. Prezentuje tvorivé trendy a osobnosti v súčasnej hudbe bez ohľadu na zaužívané kategórie a zapĺňa tak medzeru, ktorá vzniká medzi komerčnými koncertami hlavného rockového i džezového prúdu a súčasnou vážnou hudbou.

„Dôležitá je predovšetkým otvorenosť hudobníkov i publika, snaha hľadať nové podnety a vyhýbať sa opočúvaným klišé. Dnes už najzaujímavejšie veci neuvidíte na veľkých džezových ani klasických festivaloch,“ hovoria organizátori zo združenia Atrakt Art.

Tri večery predstavia vždy inú tvár hudby dneška, tento rok bude zhodou okolností na všetkých prítomná elektronika. Piatok patrí experimentálnemu zoskupeniu Urbsounds, ktoré si pozvalo významných hostí: Dave Phillips je jedným z najoriginálnejších švajčiarskych performerov, ktorý expresívne narába s analógovými elektronickými zariadeniami a vlastným hlasom.

 V sobotu sa predstaví slovenská improvizátorská špička VAPORI del CUORE s takisto švajčiarskym elektronikom Norbertom Möslangom. Po nich bude nasledovať vystúpenie nórskej hviezdy - skladateľky a vokalistky Maje Ratkje, ktorá získala ocenenie na festivale Ars Electronica. Prekvapením bude nedeľný program poľského vydavateľstva Mik.Musik, ktoré sa do Bratislavy presunie rovno z prestížnej prehliadky Wien Modern. Šesť hudobníkov s live videoprojekciou organicky prepája výdobytky najnovších technológií so zvukom akustických nástrojov.

Ďalšie informácie o festivale NEXT 2003 možno nájsť na webovej stránke www.34.sk/next2003.

Bohuš Dúbrava

Koncert nórskej hudobníčky Maje Ratkje bude jedným z vrcholov festivalu NEXT 2003

Páčil sa vám článok?