Tip na výlet: Na zámku Šimák v Pezinku si v rámci prehliadky pozriete aj výstavu Augustínovcov

3.6.2023
0

Zdroj: archív bn

Páčil sa vám článok?

Spojiť príjemný výlet s kultúrnym zážitkom môžete, ak sa vyberiete na historický Šimák Zámok Pezinok. Od 26. mája tu totiž prebieha výstava známej a uznávanej výtvarníckej rodiny Augustínovcov pod názvom Augustínovci na zámku.

Andrej a Martin Augustínovci, synovia známej výtvarníčky Boženy Augustínovej, sú maliari, ale každý má celkom iný štýl. Na zámku sa môžete stretnúť s tvorbou celej trojice.  Ako nám prezradil akademický maliar Andrej Augustín, prezentujú tu najnovšiu tvorbu obrazov, grafík, maľovaného porcelánu, keramiky a textilnej tapisérie.

Výstava je súčasťou prehliadky zámku, potrvá až do septembra a môžete si ju spolu so zámkom pozrieť vždy v pondelok o 11:00, v utorok o 13:00 a v stredu až nedeľu (či vo sviatok) o 11:00 / 14:00 / 16:00 h.

Andrej Augustín sa narodil v roku 1964 v Bratislave, absolvoval štúdium na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe. Venuje sa maľbe, pastelu, grafike, ilustráciám, textilu i maľbe na pocelán a keramiku. Diela Andreja Augustína rozprávajú príbehy o veciach nepoznaných. Príťažlivo komunikujú so širším publikom, metaforicky znázorňujú meditáciu, baladu a nádej. Témo obrazov je často vnútorný život maliara. Čarovná realita sa tak v nich pretavuje do osobných príbehov.

FOTOGALÉRIA (diela Andreja Augustína, ktoré môže vidieťť na výstave):

"Dobrý obraz je taký, ktorý vo mne vyvolá emóciu. Nemusí byť nevyhnutne krásny, ale musí obsahovať takú vnútornú silu, že zostane vo mne a myslím naň aj vtedy, keď ho už nevidím.  A láka ma stále sa k nemu vrátiť," priblížil Andrej Augustín.

Zdroj: archív R.Š.

Augustínovci, vľavo Martin, uprostred Andrej a mama Božena.

Má rád mýty, rozprávky, skeče a gagy, šoty, grotesky, rád ich vymýšľa. Príťažlivá je pre neho každodenná realita, ale aj veci na pomedzí sna a bdenia. Okrem výtvarných aktivít je aj riaditeľom medzinárodneho projektu Textile Art of Today. Vystavoval na Slovensku, v Čechách, vo Francúzsku, v Nemecku, Rakúsku, Holandsku i Poľsku.

(ms)

Páčil sa vám článok?