Pietna spomienka na Dana Heribana sa uskutoční v novej budove SND v utorok

26.5.2023
0

Zdroj: Waldemar Švábenský

Páčil sa vám článok?

Pietna spomienka na herca a hudobníka Dana Heribana, ktorý nečakane zomrel v stredu 24 mája vo veku 43 rokov, sa bude konať v novej budove SND v utorok 30. mája 2023 o 11.00 hod. Informovala nás o tom tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Vstup pre verejnosť hlavným vchodom od 10.15 hod., vstup do Sály činohry o 10.30 hod.  Kondolenčná kniha na vyjadrenie spoluúčasti i spomienok na mimoriadne talentovaného umelca je k dispozícii vo foyer činohry v novej budove SND vždy hodinu pred aktuálnym predstavením.

Daniel Heriban ukončil štúdium herectva na VŠMU v roku 2004. Do SKD Martin prišiel prvýkrát hosťovať do inscenácie Štúrovci (koncert zrušený) v roku 2006, kde stvárnil postavu bubeníka Jána Chalupku. Hneď vo svojej prvej úlohe prejavil obrovský hudobný talent. Daniel bol jeden z mála hercov, ktorí majú aj hudobné vzdelanie, pred štúdiom herectva skončil hudobný odbor na konzervatóriu. Po roku hosťovania prijal stály angažmán v martinskom divadle a na osem rokov sa Martin stal jeho novým domovom. Stvárnil tu takmer dve desiatky postáv v žánrovo širokom zábere – Macbeth v rovnomennej Shakespearovej dráme, Ladislav v Jégého Ceste životom, Ján v adaptácii prózy Jána Roznera Sedem dní do pohrebu. Za poslednú menovanú dostal aj ocenenie DOSKY za najlepší herecký výkon sezóny. Divácky veľmi úspešnou sa stala postava Janka Kráľa v inscenácii www.narodnycintorin.sk, tiež ocenená cenou DOSKY, alebo titulná postava v adaptácii rozprávky Braňa Jobusa Muflón Ancijáš. Jeho poslednou hereckou úlohou na doskách martinského divadla bol Nešťastlivec v Ostrovského Lese.

Od roku 2014 do roku 2021 bol Daniel Heriban členom Činohry SND. Na javisko Činohry SND vstúpil skromný, ale herecky vyzretý muž, občas glosátor, citlivý pozorovateľ, občas plný úvah nad neistotou sveta a inokedy trpký humorista. Doniesol nadhľad, ľudskosť, smiech, slobodu, pokorné hľadanie postáv, otvorenosť mysle aj mnoho prirodzených pochybností, ktoré na seba nové prostredie viaže.

Zdroj: Waldemar Švábenský

Dano Heriban.

Medzi jeho výrazné postavy počas pôsobenia v SND určite patria charizmatický a strápený Libor z Nevesty hôľ, rafinovaný alibista Paľo z Polnočnej omše, diváci nezabudnú na inteligentne hravého Rohoňa zo Zmierenia alebo Dobrodružstva pri obžinkoch či ľudsky rozkošného Kráľa v hre Ako sa Lomidrevo stal kráľom, kde zároveň z tajov zákulisia tvoril hudbu celej inscenácie. Nebol to však iba komik, ale aj herec dramatických a charakterových úloh ako trpký a dotklivý Ejlert Lovborg z Heddy Gablerovej či tajomný Ezra Chater z Arkádie a láskavý i citlivý Oskar Ekdhal z Fanny a Alexander.

Autenticita zas dominovala pri uchopení politického pohlavára v Elitách a zmysel pre grotesknosť a skratku vložil do falošne bláznivého Ernestiho – Einsteina z Fyzikov, ale i bizarného Kocúrka z Divadelného románu, ktorý ovládal všetky perkusie a akordeón.

"Za toto divadelné obdobie vidieť, že preňho nebol problém byť v rôznom žánri a hľadať preň rôzne prostriedky. Ustavičné hľadanie a skúmanie mu bolo vlastné. Rovnako ako i celoživotné zvládanie byť na rôznych miestach. V tom istom čase účinkovať v SND, dohrávať martinské predstavenia, skúšať a hrávať iné predstavenia v Aréne či GUnaGU, skladať hudbu do divadelných inscenácií, tvoriť vlastné hudobné projekty, koncertovať, nakrúcať. A v zásadných chvíľach byť pri tých, ktorí to potrebujú. Byť oporou rodine a v rodine. Byť človekom s pochopením na plný úväzok. Jeho náhly odchod je prekvapenie, je šok, je výkričník, je zastavenie," uviadlo SND k úmrtiu známeho herca.

(ms)

Páčil sa vám článok?