V Mlynskej doline našli kly mamuta

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kly prehistorického mamuta v týchto dňoch náhodne našli neďaleko Zoologickej záhrady v Mlynskej doline pri stavbe tunela, ktorý bude súčasťou diaľničného úseku D2 Lamačská cesta - Staré grunty.

Kly vyhynutého zvieraťa pochádzajúce pravdepodobne z poslednej doby ľadovej, staršieho obdobia štvrtohôr - pleistocénu našli študenti paleontológie. Dva nájdené neúplné kly poputujú do Slovenského národného múzea.

Odborníci predpokladajú, že Mlynská dolina sa stane miestom ďalších objavov. Pod zemou totiž ešte môže byť väčšia časť kostry mamuta. Okrem klov tu neskôr našli aj veľkú kosť, podľa všetkého pochádzajúcu z končatiny toho istého mamuta.

Po náleze pozostatkov prehistorického zvieraťa Slovenské národné múzeum požiadalo, aby sa v stavbe istý čas nepokračovalo. Preto sa práce na stavbe diaľničného tunela i na vybudovaní nového vchodu do zoologickej záhrady museli pozastaviť.

Slovenská správa ciest, ktorá diaľničný úsek Lamačská cesta - Staré grunty stavia, však zatiaľ nepredpokladá, že by archeologický prieskum jeho výstavbu výrazne spomalil, pretože miesto nálezu je mimo hlavného stavebného objektu. Kým sa rozhodne, aký bude ďalší postup, ťažisko stavebnej činnosti sa pravdepodobne premiestni na iný úsek.

Podľa médií sa podobný unikátny objav naposledy podaril robotníkom v júli minulého roku, keď v Colorade vykopali 5,4 metrov dlhý mamutí kel. Mamuty žili počas posledných 100 000 rokov v Európe, Amerike a Ázii. Ich vyhynutie sa spája s koncom poslednej doby ľadovej, ale i s intenzívnou loveckou činnosťou človeka.

(brn)

Páčil sa vám článok?