Výtvarník J. David: umenie, politika, moc

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Najnovšia prehliadka prác Jiřího Davida, jedného z kľúčových predstaviteľov českej umeleckej scény, zožala minulý rok úspech v Prahe.

V polovici septembra prebrala štafetu bratislavská Galéria Priestor for Contemporary Arts na Somolického 1/B. Do 20. októbra tak môžete vidieť kolekciu veľkorozmerných, počítačom upravovaných fotografii s názvom Bez súcitu atď.

Aktivizmus v umení môže mať rôzne podoby - projekt predstavený v Galérii Priestor pokračuje v Davidovej snahe skúmať nejasné pozadie mediálnej manipulácie v informačnej spoločnosti. Pre tvorivú činnosti si tentoraz vybral portréty najdôležitejších - či už v kladnom alebo zápornom zmysle - tvorcov politickej reality.

Fotografie štátnikov a vplyvných osobností však digitálne upravil tak, aby na tvári každého z nich dominovali slziace oči a výraz dojatia. Podobizne Georgea W. Busha, Fidela Castra, Václava Havla, Usámu bin Ládina, Saddáma Husajna či Jána Pavla II., ktoré dennodenne vídavame v médiách, tak dodatočnou manipuláciou nadobudli znepokojivý emocionálny náboj. Autor neponúka hotové riešenia ani postoje, ale, podobne ako spriaznené umelecké združenie Rafani, núti diváka na spoluprácu.

Na svojej domovskej internetovej stránke sa dokonca skepticky vyjadril: „Podozrivo menej a menej je pre mňa podstatné, kto a ako porozumie zmyslu mojich prác, a to vrátane mňa samotného; som svojím vlastným cudzincom.“

Jiří David (1956), ktorý sa do povedomia verejnosti zapísal činnosťou v slávnej českej umeleckej skupine Tvrdohlaví, už osem rokov vedie ateliér vizuálnej komunikácie na pražskej Akadémii výtvarných umení. Okrem fotografie sa venuje aj maľbe, inštalácii, videu a píše autorské texty. Výstavu môžete v Galérii Priestor navštíviť od stredy do nedele v čase 16.00-19.00.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?