Mladí mladým v SF: Na koncert Junior pozývajú členovia Symfonického orchestra VŠMU

14.3.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V stredu 15. marca 2023 sa v bratislavskej Redute uskutoční tretí koncert cyklu Junior – pre mladé publikum. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie sa predstaví Symfonický orchester Vysokej školy múzických umení. Viac nám prezradila tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.

Sólistom večera bude mladý talentovaný poslucháč HTF-VŠMU Marek Juráň, ktorý si dokončuje štúdium huslí v triede Juraja Tomku. Koncert zaznie v naštudovaní renomovaného poľského dirigenta Marcina Sompolińského.

Koncert otvorí dielo poľského skladateľa, dirigenta a klaviristu Witolda Lutosławského. Malá suita (Little suite) pre komorný orchester s prvkami folklóru patrí medzi jedno z jeho najuvádzanejších diel v zahraničí. Vystrieda ju baletná hudba k pantomíme Les Petits Riens (Malé nič) Wolfganga Amadea Mozarta. Mozart skladbu skomponoval počas svojej tretej a poslednej cesty do Paríža. Premiéru mala pár dní pred Parížskou symfóniou D dur, 11. júna 1778. V hudbe je citeľný kolorit Paríža – noblesa, ľahkosť a zvukomalebný štýl s využitím viacerých dychových nástrojov.

V interpretácii Mareka Juráňa, poslucháča HTF-VŠMU si návštevníci koncertu vypočujú Valse-Scherzo pre husle a orchester, op. 34 Piotra Iľjiča Čajkovského. Skladateľ ho skomponoval v roku 1877- pred premiérou Labutieho jazera. Valse-Scherzo pre husle a orchester, op. 34 dnes patrí medzi jedno z najpopulárnejších diel v husľovom repertoári. Marek Juráň sa venuje hre na husliach od svojich šiestich rokov. Na bratislavskom konzervatóriu študoval v triede Františka Töröka. V štúdiu pokračoval na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni u Stefana Kamilarova. V súčasnosti si dokončuje štúdium na VŠMU v triede Juraja Tomku. V priebehu rokov absolvoval viaceré majstrovské kurzy a úspešne sa zúčastnil na viacerých interpretačných súťažiach. Hral vo viacerých orchestroch na Slovensku i v zahraničí. Ako koncertný majster viedol Slovenský mládežnícky orchester na medzinárodnom festivale mládežníckych orchestrov Young Euro Classic v Berlíne. Ako sólista sa predstavil so Slovenským mládežníckym orchestrom, Momentmal Orchestra, Orchester Technik a Wiener Solisten-Kammerorchester. V súčasnosti pôsobí ako hráč skupiny prvých huslí v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu.

Na záver zaznie v interpretácii Symfonického orchestra Vysokej školy múzických umení Beethovenova Symfónia č. 1 C dur, op. 21. Skladateľ dedikoval dielo svojmu mecenášovi barónovi Gottfriedovi van Swietenovi, známemu podporovateľovi Haydna a Mozarta. Pestrý hudobný program interpretovaný mladými umelcami zaznie v naštudovaní Marcina Sompolińského, jedného z priekopníkov štýlovej interpretácie hudby v Poľsku. Ako dirigent účinkoval vo väčšine európskych krajín a Japonsku, v prestížnych koncertných sálach. Bol šéfdirigentom orchestrov Veľkého a Hudobného divadla v Poznani a viedol súbor pre starú hudbu Musicae Antiquae Collegium Varsoviense Varšavskej komornej opery, kde dirigoval viacero opier. Už 30 rokov pôsobí na Hudobnej akadémii v Poznani ako profesor orchestrálneho dirigovania.

Marcin Sompoliński je tiež autorom inovatívneho formátu „Speaking Concerts“. Ide o sériu koncertov pre milovníkov hudby. Spolupráca poslucháčov HTF-VŠMU so skúseným, medzinárodne uznávaným dirigentom je pre mladých umelcov inšpiráciou a nenahraditeľnou skúsenosťou v ich orchestrálnych zručnostiach. Koncert sa koná na základe dlhoročnej spolupráce medzi Slovenskou filharmóniou a Vysokou školou múzických umení v Bratislave. Začne sa o 18-tej.
Uskutoční sa v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?