Bratislava opäť hostí umelecký projekt Party v 21. storočí

3.3.2023
0
Páčil sa vám článok?

Umelecký projekt Party v 21. storočí sa po desiatkach svetových výstav opäť vrátil do Bratislavy. Výstavu umeleckých obrazov slovenských párt a vencov doplnenú o tri nové obrazy slávnostne otvorili vo štvrtok v OC Central.

Interiérová výstava ukazuje tradičné slovenské ozdoby vlasov, známe ako party, spracované v 54 umeleckých obrazoch. Návštevníci môžu obdivovať aj desať figurín odetých do sviatočných ľudových odevov, doplnených originálnymi partami a vencami.

Umelecký projekt je spoločným dielom fotografov Ľubomíra Saba a Zuzany Sénášiovej, etnologičky Kataríny Sabovej, ktorí si do svojho tímu prizvali výtvarníčky Sarah I. Avni, Ivanu Mintálovú a 'facepainterov' Andreu Ľubockú a Patrika Raga. Projekt má za cieľ pomocou moderného umenia reprezentovať a spájať kultúru, tradičné hodnoty a históriu Slovákov, ktoré chcú autori atraktívnym spracovaním priblížiť aj súčasnej generácii.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Výstava párt zo všetkých regiónov Slovenska reprezentovala SR na najväčších svetových výstavách, nechýbala na podujatiach, ako EXPO Dubaj i na dvoch posledných zimných olympijských hrách v Južnej Kórei a v Číne. Obrazy už videlo viac ako milión ľudí na vyše 60 výstavách v mestách po celom svete.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Výstavu kolekcie obrazov takmer zaniknutých slovenských párt si môže verejnosť pozrieť v Bratislave do 29. marca. Sprevádzať ju budú kurzy spájajúce tradičné remeslá s folklórnou tematikou aj dve komentované prehliadky, ktorá sa uskutočnia 7. a 28. marca o 17.00 h.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?