Tematika menšín v kine Mladosť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na úspešnú minuloročnú kampaň s názvom Tolerancia. Cudzie slovo? nadviaže septembrová prehliadka hraných aj dokumentárnych filmov s tematikou menšín.

Miestom diania festivalu sa od piatku 12. do nedele 14. 9. stane bratislavské kino Mladosť na Hviezdoslavovom námestí.

Ako filmári vnímajú problematiku spolužitia ľudí rôznej rasy, vyznania, národnosti či sexuálnej orientácie? Aká je vôbec úloha kinematografie v odstraňovaní predsudkov a v boji za ľudské práva menšín? Takéto otázky si kladú organizátori akcie v nádeji, že podnietia celospoločenskú diskusiu na dosiaľ tabuizované témy.

Diváci sa tak môžu pripraviť na snímky najmä mladých autorov aj zo zahraničia, diskusie s niektorými tvorcami a lektorské úvody. Samostatná sekcia zmapuje vzťah domáceho filmu a témy menšín od čias prvej republiky cez obdobie slovenského štátu až po totalitnú kinematografiu.

Na každý deň druhého septembrového víkendu je pripravené premietanie troch dvojhodinových filmových blokov o 10.00, 13.00 a 16.00. Hoci je podujatie v prvom rade venované pohyblivým obrazom, večerné chvíle spríjemnia účastníkom aj hudobné happeningy.

O 18.00 sa vždy centrum diania presunie na Hviezdoslavovo námestie - na koncertoch pod holým nebom sa tu predstavia skupiny, ktorých umelecký výraz sa inšpiroval hudbou rôznych etnických menšín (Pressburger Klezmer Band, Cigánska kapela Štefana Banyáka, Bendö). O záver každodenného programu sa postará projekcia celovečerného filmu o 20.00. A posledná príjemná správa: vstup na všetky podujatia je voľný.

Bohuš Dúbrava

Páčil sa vám článok?