V Novom Meste nie sú peniaze na školy

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pre nedostatok financií sa v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto školský rok začne v redukovanom režime. To znamená, že vyučovať sa v nich bude iba od 9. do 12. hodiny.

Štát ešte stále neposkytol školám potrebné finančné prostriedky na prevádzku. A to napriek tomu, že o poskytnutí finančných prostriedkov na dofinancovanie školstva rozhodla vláda na svojom poslednom predprázdninovom zasadnutí, ešte v júli. Výsledkom je, že v Novom Meste sú od elektrickej energie odstavené už dve základné školy - na Sibírskej a na Českej

Podľa starostu Richarda Frimmela zo štátneho rozpočtu poskytnutých 12,035 milióna korún je vyčerpaných a suma za nezaplatené faktúry za energie už dosiahla čiastku 1,2 milióna. Riaditelia škôl v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto oznámili, že nový školský rok 2. septembra otvoria, ale vzhľadom na chýbajúce finančné prostriedky na úhradu nezaplatených faktúr za energie a na ďalšiu prevádzku škôl bude prevádzka od 2. do 5. septembra možná len v redukovanom režime.

To znamená, že vyučovanie bude len od 9.00 do 12.00 h. Školy, ktoré budú variť, prijmú v prvom týždni aj deti z blízkych školských zariadení, ktoré variť nemôžu. Ak však do 4. septembra potrebné financie od štátu neprídu, zostanú brány škôl od 8. septembra zatvorené.

Podľa našich zistení finančné prostriedky chýbajú aj v ďalších mestských častiach. V Starom Meste rozhodnú o ďalšom postupe po uzávierke tohto vydania našich novín. V Ružinove neuvažujú o tom, že by školy na začiatku školského roku neotvorili, v Karlovej Vsi sa spoliehajú, že ministerstvo školstva svoje sľuby dodrží a financií bude dostatok.

V Petržalke všetkých 17 základných škôl otvoria, vďaka financiám z rozpočtu mestskej časti školy nedlhujú za energie. Na ich riadny chod však miestna samospráva časť potrebuje od štátu 24,5 milióna korún.

(lau)

Páčil sa vám článok?