Cítili sa ako v krásnom sne: SND navštívili omamy z rómskych osád

20.1.2023
0

Zdroj: SND

Páčil sa vám článok?

Kým pre mnohých je divadlo nevyhnutnosťou alebo dokonca životným štýlom, pre iných je takmer nedosiahnuteľným snom. Vedenie Baletu SND sa rozhodlo urobiť zo sna realitu a na jedno z predstavení januárového bloku obľúbenej baletnej inscenácie Popoluška pozvalo ženy z rómskych osád, ktoré pracujú ako omamy pod občianskym združením Cesta von. Viac nám prezradila tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Divadlo je magický priestor, ktorý návštevníkom sprostredkúva silné emócie, často kladie pálčivé otázky, niekedy ponúka potrebné odpovede, dokáže reagovať na aktuálne dianie, je to priestor, kde je potrebné slobodne premýšľať, vnímať jeho krásu individuálne, ale najmä je to priestor, kde je dovolené snívať. Zdanie, že návšteva divadla je v 21. storočí pre každého samozrejmosťou, je však klamlivá.

Na pozvanie Niny Polákovej, riaditeľky Baletu SND mohlo niekoľko členiek zo združenia Cesta von - teda omám 19. januára 2023 na chvíľu uniknúť z reality života v osadách a spolu s tanečníkmi prvej scény snívať svoje popoluškovské sny. „S projektom Omamy občianskeho združenia Cesta von som sa oboznámila až po mojom návrate na Slovensko. Okamžite ma oslovil jeho hlboký humanitárny a sociálny rozmer. Tých úrovní, prečo je projekt zmysluplný, je hneď niekoľko: pomáha vylúčenej komunite vymaniť sa z bludného kruhu života v osadách, bojuje proti nezmysleným predsudkom, prináša more lásky a verím, že prispieva k pozitívnej zmene Slovenska v tolerantnejšiu a lepšiu krajinu,“ vyjadrila sa riaditeľka Baletu SND Nina Poláková, a dodala: „Podeliť sa s nimi o krásu nášho umenia je to najmenej, čo pre týchto obetavých ľudí môžem urobiť. Osobné stretnutie s nimi bolo skutočne veľmi emotívne.“

Začalo to návštevou Luskáčika

„Chcela by som vyjadriť veľkú vďaku za krásu, ktorá ostala hlboko v mojom vnútri. Keď počas prechádzok prírodou vidím padať snehové vločky, spomeniem si na ľahučký pohyb tanečníc... som vďačná, že mi bolo dopriate vidieť vznešený tanec víl. Balet je mojím šťastím a budem veľmi rada, že ho uvidia aj iné omamy,“ znela správa pani Aleny, profesionálnej omamy z Čierneho Balogu, adresovaná vedeniu Baletu SND, ktoré zareagovalo na emotívne video nahraté po predstavení Luskáčika. Krátke video, ktoré sa na sociálnych sieťach stalo okamžite virálnym, odštartovalo proces komunikácie medzi vedením Baletu SND a občianskym združením Cesta von. Zo zážitku svojej prvej návštevy baletného predstavenia v Slovenskom národnom divadle sa pani Alena vyznala: „Vždy som chcela vidieť balet naživo, nielen v televízii. U nás v osade boli všetci prekvapení, že kam som sa to vybrala. No bol to môj sen. Bolo to niečo nádherné, čo ani nedokážem opísať slovami... orchester, kostýmy, scéna a primabalerína.“

Udalosti nabrali rýchly spád a vďaka zanieteniu oboch zúčastnených strán pricestovali do Bratislavy dve skupiny omám, konkrétne z Čierneho Balogu, Detvy, Zvolena, Žiaru nad Hronom, Krížovej vsi, Hrabušíc a Podsádku. O logistiku sa postarlo občianske združenie pod gesciou pani Olgy Coulton-Shaw a riaditeľa Pavla Hricu. Program a prehliadku divadla pripravil Kristián Kohút, šéfdramaturg Baletu SND.

V každej Popoluške je skrytá princezná

„Pred príchodom omám som cítil istú nervozitu, pretože poznám temperament rómskych tancov a hudby, a obával som sa, že sa pri našom akademickom umení budú nudiť,“ priznal sa Kristián Kohút. „Hľadal som spôsob ako ich správne naladiť a nenápadne voviesť do nášho baletného sveta. Preto sme pred predstavením absolvovali komentovanú prehliadku divadla, kde videli priestory, kam sa bežný divák nedostane.“ Návšteva sa začala baletnou sálou, kde sa práve taneční umelci pripravovali na vystúpenie a omamy mali krátku príležitosť sa postaviť k baletnej tyči a na maličkú chvíľočku byť „baletkami“.

Následne sa v sklade kostýmov dozvedeli o ich výrobe a údržbe, no a najväčšia zábava prišla v maskérni, kde si mohli odvážnejšie omamy vyskúšať parochne a škrabošky priamo z inscenácie Popoluška. Prehliadka sa zakončila návštevou bočného javiska s uskladnenými kulisami a rekvizitami z divadelných inscenácií.

Potom už prišiel na rad skutočný rozprávkový balet, ktorý umožňuje ľuďom snívať. „Môj počiatočný strach, že by sa omamám naše predstavenie nepáčilo, sa rozplynul už po prvom dejstve,“ povedal Kristián Kohút a dodal, že: „celé predstavenie sledovali so zatajeným dychom a na konci ostalo už len veľmi málo očí suchých. Pre nás divadelníkov to bolo najväčším poďakovaním. Pri pohľade na ich úprimné prejavy emócii odrážajúce sa v ich tvárach som si uvedomil, že všetky sú vlastne princezné, i keď sa tvária ako Popolušky.“

Po predstavení priamo na javisku sa omamy stretli s riaditeľkou baletu SND Ninou Polákovou a hlavnými protagonistami Erinou Kaminakou, ktorá tancovala Popolušku a Viecheslavom Kruťom, ktorý stvárnil princa s poďakovaní z obidvoch strán a prísľubom ďalších stretnutí.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?