Finalisti Ceny Oskára Čepana sú už známi

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mená štyroch tohtoročných finalistov Ceny Oskára Čepana sú už zverejnené - odborná porota zložená z výtvarníkov, teoretikov a kurátorov rozhodla, že do druhého kola súťaže postupujú mladí umelci Mario Chromý, Martin Kollár, Svätopluk Mikita a Boris Sirka.

Finalisti sa budú prezentovať svojimi prácami na výstave, ktorú môžete od 19. júna vidieť v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy. V tento deň o 17.00 sa tu tiež bude slávnostné vyhlásenie víťaza.

Súťaž, ktorú každoročne vypisuje Nadácia - Centrum súčasného umenia, je výzvou pre mladých slovenských umelcov do 35 rokov, ktorí pracujú s tradičnejšími (maľba, sochárstvo, grafika, kresba, fotografia) aj novšími médiami (inštalácia, multimédiá a videoumenie). Porota najprv vyberá štyroch finalistov a pri otvorení ich spoločnej prehliadky celkového víťaza.

Víťaz ceny, pomenovanej podľa významného slovenského umenovedca Oskára Čepana, získava možnosť študijného šesťtýždňového pobytu v New Yorku a po návrate sa môže predstaviť samostatnou výstavou prác, v ktorých zužitkuje skúsenosti z amerických ateliérov. Víťazmi ročníkov 2001 a 2002 boli Marko Blažo a Pavlína Fichta Čierna.

Podobné ocenenie pre mladého výtvarníka funguje aj v Českej republike, kde je venované pamiatke Jindřicha Chalupeckého. Od roku 2002 sú česká aj slovenská cena súčasťou medzinárodnej siete identických súťaží v Chorvátsku, Macedónsku, Juhoslávií a Kosove.

Spoločnú výstavu finalistov v Mirbachovom paláci GMB môžete navštíviť denne okrem pondelka v čase 10.00-17.00 do 31. augusta.

Bohuš  Dúbrava

Autorom fotografie je Martin Kollár, jeden z finalistov Ceny Oskára Čepana 2003.

Páčil sa vám článok?