Chýbajú peniaze, hrozí zatváranie základných škôl

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na prevádzku bratislavských základných škôl chýba 110 miliónov, ďalšie milióny chýbajú na ich údržbu. Na celom Slovensku chýba viac ako miliarda, hrozí, že dôjde k zatváraniu škôl.

Po prechode základného školstva zo štátnej správy na samosprávu k prvému júlu 2002 sa očakávalo, že s prechodom kompetencií prídu aj zodpovedajúce finančné prostriedky, pretože ide o prenesený výkon štátnej správy. Napriek sľubom však mestské časti dostávajú len časť potrebných prostriedkov, hoci ceny energií neustále stúpajú. Napríklad mestská časť Bratislava - Nové Mesto dostalo vlani na prevádzku škôl v druhom polroku nie 50 percent, ale iba 23,4 percenta z rozpočtu na rok 2002.

Do dnešného dňa tak pre školy za minulý rok chýba 5,2 milióna korún. Na tento rok sú dokázateľné rozpočtované prevádzkové náklady novomestského základného školstva - bez údržby a opráv - 20,850 milióna korún, ale rozpis pre mestskú časť je len čosi vyše 12 miliónov. Do 10. júna mestská časť dostala 5,5 milióna korún, pričom prefinancovala 10,1 milióna.

Podľa našich zistení je podobná situácia aj v iných bratislavských mestských častiach. Reálne hrozí, že pre platobnú neschopnosť budú musieť prikročiť k zatvoreniu škôl. Zvrátiť túto situáciu môže len vláda. Školy nemajú čím zaplatiť a samospráva môže ísť len do výšky schváleného rozpisu. V opačnom prípade by sa dopustila priestupku proti rozpočtovým pravidlám.

Keďže ide o prenesený výkon štátnej správy, je jasné, kto nesie zodpovednosť v oblasti školstva. Podľa splnomocnenca vlády Viktora Nižňanského „obce majú plniť svoje úlohy a zveľaďovať svoj majetok a nie plniť úlohy štátnej správy a zveľaďovať majetok štátu“.

Otázkou financovania školstva a v tejto súvislosti aj ich prípadného zatvorenia sa zaoberal Klub starostov, ktorý sa zišiel v Čunove v piatok 20. júna, už po uzávierke tohto vydania našich novín. Tu malo odznieť posledné slovo na margo prevádzkovania škôl. O tom, ako sa starostovia rozhodli, budeme informovať v ďalšom vydaní.

(juh)

Páčil sa vám článok?