Kultúrne leto obohatí zopár noviniek

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatok tohtoročného bratislavského Kultúrneho leta je za nami - 14. júna ho odštartovali Svätojánske ohne pri jazere Kuchajda. Pri organizácii jednotlivých podujatí mesto a mestské časti spolupracujú tesnejšie ako v minulosti.

Aj v tomto roku samospráva spoločne s viacerými organizáciami pripravila pre Bratislavčanov i návštevníkov slovenskej metropoly množstvo akcií. Ako pripomenul primátor Andrej Ďurkovský, mnohé z nich sa uskutočnia v exteriéroch. Od 21. júna sa uskutoční v historickom centre mesta už 28. ročník multižánrového medzinárodného festivalu a umenia, ktorý pripravilo Mestské kultúrne stredisko.

Na nádvoriach, uliciach a námestiach, v chrámoch i koncertných sálach sa uskutoční asi 115 podujatí s účinkujúcimi z 23 krajín Európy, Ameriky i Ázie. Medzi novinky a zároveň najväčšie atrakcie určite bude patriť Letný kinematograf na Hlavnom námestí, kde sa majú premietnuť kultové české filmy. Ďalšou novinkou je videožurnál Kultúrneho leta, premietaný pred začiatkom väčšiny podujatí. Má umožniť ohliadnutie sa za podujatiami, ktoré sa už uskutočnili, a avizovať tie, ktoré sa ešte len uskutočnia.

Podľa riaditeľa Mestského kultúrneho strediska Pavla Schwarza snahou je, aby sa v meste konal každý deň nejaký program, aby bolo v rámci Kultúrneho leta zastúpených čo najviac žánrov a aby podujatia oslovili čo najviac ľudí.

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto pripravila Staromestské letné hry, ktoré otvoril 19. júna program Dychová hudba na promenáde. Súčasťou programu je napríklad cyklus fanfárových koncertov na balkóne Opery SND, Majstrovstvá SR mažoretiek, ale aj novinka - Musica Nocturna, koncerty na nádvorí Zichyho paláca s možnosťou neformálneho posedenia so staromestským starostom Petrom Čiernikom.

Ani ďalšie mestské časti nezostávajú pozadu. Napríklad mestská časť Nové Mesto v areáli Kuchajda pripravila na každú sobotu dovedna 12 akcií. Podľa novomestského starostu Richarda Frimmela tou najväčšou bude v poslednú augustovú sobotu Deň Bratislavčanov. Kultúrne podujatia sa uskutočnia aj v Petržalke, Rači a v ďalších mestských častiach.

Podrobný program Kultúrneho leta možno nájsť aj na internete - na stránkach www.bratislava.sk a www.mksba.sk.

(lau)

Páčil sa vám článok?