V SND sa predstavia divadelníci z Nórska, predstavenie nie je vhodné pre senzitívnejšie povahy

3.12.2022
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V Slovenskom národnom divadle (SND) sa v nedeľu 4. decembra a v pondelok 5. decembra predstaví nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang, ktorý úzko spolupracuje s Nórskym národným divadlom.

Podľa vyjadrenia našej prvej scény ide o ďalší krok rozvíjania bilaterálnych kontaktov. To sa začalo v roku 2018 účinkovaním súboru SND v Osle s inscenáciou Nad nasu silu, hrou nórskeho autora Björnstjerna Björnsona (1832 – 1910), nositeľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1903.

Aktuálne sa slovenskému publiku predstaví nórsky nezávislý divadelný súbor, ktorý v roku 2017 založila skupina divadelných tvorcov. "Režisérka Trine Falch, herečka Mona Solhaug, hudobník a herec Martin Langlie a scénický výtvarník Bo Krister Wallström, ikony nórskeho postdramatického divadla," dodáva SND s tým, že oceňované zoskupenie Susie Wang uvedie inscenáciu Mummy Brown, ktorá získala Cenu nórskej divadelnej kritiky za najlepšie predstavenie sezóny 2018/2019.

"Podvedomie, duševné zdravie, sexualita, sebaláska, detstvo. To všetko sú silné súčasné témy, ktoré Susie Wang v tejto inscenácii veľmi exaktne ponúka niekde na pomedzí surrealistickej psychoanalýzy a body hororu. Susie Wang tu využíva ženské telo, aby mohla vykonávať akúsi obrátenú archeológiu. Nie človek tu pátra po minulosti, minulosť skúma ľudské telo," približuje SND inscenáciu Mummy Brown. Spresňuje, že ide o druhú časť hororovej trilogie o ludskej povahe, v ktorej diváci nájdu odkazy na Rorschachov psychologický test, zaujímavé javiskové efekty, ale aj záblesky Votrelca Ridleyho Scotta. Tvorcovia tiež avizujú, že diváci sa stanú spolutvorcami inscenácie.

Predstavenie Mummy Brown bude v anglickom jazyku so slovenskými titulkami. SND upozorňuje, že nie je vhodné pre senzitívnejšie povahy a osoby mladšie ako 16 rokov.

Nórskych divadelníkov čaká v rámci hosťovania v SND bohatý program. Figuruje v ňom aj diskusia po predstavení. V pondelok po predstavení o 13.00 h sa v Modrom salóne SND uskutoční 'masterclass' režisérky Trine Falch (tlmočené do slovenčiny) a 6. decembra sa bude konať na VŠMU prednaska a diskusia Bo Wallstroma a Henrika Edvardsena o divadelnom manazmente (v angličtine). "Vstup na masterclass a prednášku je voľný," uzatvára SND.
(TASR)

Páčil sa vám článok?