Dve novinky bratislavských galérií

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V polovici mája obohatili umelecké dianie v Bratislave aj tieto dve výstavy: expozícia prác trinástich slovenských umelcov s názvom Privat frei v Galérii Open na Baštovej ulici 5 a prehliadka sôch, reliéfov a objektov Juraja Čuteka v Galérii Pohoda v priestoroch rovnomennej reštaurácie na Majakovského 9.

Výstava Privat Frei je pokračovaním cyklu Vizuálne interakcie (fotografie, film, video), ktorého zámerom je pravidelne ponúkať návštevníkom Galérie Open všehochuť diel rôznych médií v jednom priestore. Sonda vizuálnej kultúry tentoraz poukazuje na rôzne spôsoby a hranice zobrazovania intímneho a osobného.

Podľa kurátorského tímu v zložení Petra Hanáková, Martin Kaňuch a Jana Oravcová je jedným zo znakov našej „civilizácie obrazu“ snaha o dokumentovanie a prenikanie do sféry súkromného. Únavu z neustáleho zviditeľňovania osobného však môže zahnať umenie, ponúkajúce iný prístup k tejto oblasti.

Trinásti slovenskí autori sa prostredníctvom videa, inštalácie či fotografie snažia vyjadriť neopakovateľnosť a jedinečnosť intímnej situácie. Výsledkom tak môžu byť aj rodinné fotografie s vtipnými či nostalgickými popiskami, ako v prípade Ľuba Stacha. Expozíciu v Galérii Open môžete navštíviť cez pracovné dni v čase 13.00-18.00 do 13. júna.

Výstava v Galérii Pohoda na Majakovského 9 (neďaleko Horského parku a Búdkovej cesty) zase ponúka detsky hravé, prekvapujúce, aj rafinované diela Juraja Čuteka, dopĺňajúce interiér rovnomennej reštaurácie. K najobľúbenejším materiálom tohto sochára patrí kov a drevo.

Nezameniteľný čutekovský štýl stelesňujú najmä plastiky ponoriek, „parných veľrýb“ či iných „verneovských“ vynálezov, ktoré často nápadito využívajú aj súčiastky pôvodných prístrojov. Objekty a reliéfy Juraja Čuteka sú v Galérii Pohoda sprístupnené denne v čase 10.00-23.00 do 3. júna.

Bohuš  Dúbrava

Páčil sa vám článok?