Zbormajster Gabriel Rovňák: Naši chlapci spievali aj v newyorskej Carnegie Hall

25.10.2022

Zdroj: FB BCHZ

Páčil sa vám článok?

Umelec Gabriel Rovňák pôsobí v Bratislavskom chlapčenskom zbore v podstate od detstva. Najprv ako spevák, neskôr ako zbormajster. Možno ste o zbore ešte nepočuli, no vedzte, že jeho úspechy stoja za zmienku. Speváci absolvovali už 130 zahraničných ciest a spievali aj v newyorskej Carnegie Hall.

Pán Rovňák, vy pôsobíte ako zbormajster v Bratislavskom chlapčenskom zbore. Ako ste sa k tejto práci dostali? Čo vás na nej najviac baví?

Ak milujete hudbu a vyznáte sa v nej, máte radi variabilnú pracovnú dobu, potlesk, cestovanie, prácu s mladými ľuďmi a k tomu máte radi svoje mesto, ktorého značku chcete šíriť po celom svete, tak je pre vás práca zbormajstra Bratislavského chlapčenského zboru ako stvorená! Moja mama, Magdaléna Rovňáková, je zakladateľkou zboru. V ňom som vyrástol ako speváčik a teraz v telese pôsobíme spolu ako jeho zbormajstri. V roku 2022 oslavujeme naše 40.narodeniny.

Kam ste sa posunuli za tie roky?

Naše dobrodružstvo sa začalo pod krídlami Slovenskej filharmónie, ako „Chlapčenský filharmonický zbor“. Členmi zboru boli vtedy iba deti. Neskôr sme sa stali samostatným telesom, pridali sa ku nám aj starší chlapci (tenory a basy). Okrem Slovenskej filharmónie sme postupne začali spolupracovať so Slovenským národným divadlom, televíziou, rozhlasom a postupne sa pridávali zahraniční partneri. V súčasnosti sme jedným z najrozcestovanejších slovenských umeleckých telies, ktoré tvorí takmer 100 šikovných speváčikov z Bratislavy a jej širokého okolia. Aktuálne sme našu činnosť rozšírili
o najväčší slovenský hudobno-vzdelávací projekt „Príbeh hudby“.

Čo patrí medzi vaše najväčšie úspechy?

Naša kariéra, to sú tisícky koncertov, stovky úspešných osobných príbehov našich spevákov a absolventov, 130 zahraničných koncertných ciest, exkluzívne partnerstvá so Slovenským národným divadlom a Slovenskou filharmóniou. V zahraničí sme spolupracovali s Viedenskou štátnou operou, či priam s New Yorskou Carnegie Hall. Máme obrovskú radosť, že naši absolventi sa tiež stali profesionálnymi hudobníkmi, s ktorými sa stretávame na celom svete. Azda najväčším úspechom však je, keď ľudia z našich koncertov odchádzajú spokojní, s úsmevom na perách a radosťou v srdci. To je pravý zmysel našej práce.

Ako zistím, že mám doma syna nadaného na spev?

Ak si váš syn počas dňa pospevuje, ak ho baví hudba a máte pocit, že by mal chuť ňou rozdávať radosť, môže to byť ten správny typ na člena speváckeho zboru. Chlapci majú množstvo príležitostí na „kariérny rast“: od prvých tónov v prípravnom oddelení až po sólové party v Opere Slovenského národného divadla.

Dá sa k vám nejako prihlásiť?

Nových chlapcov vo veku 7-8 rokov prijímame vždy na konci školského roka. Stačí sledovať naše stránky wwww.bchz.sk, prípadne www.facebook.com/boyschoir a určite tú správnu chvíľu nepremeškáte.

Čo plánujete do budúcna? Nejaké koncerty, projekty?

Už na 12. novembra pripravujeme najnovšiu časť koncertu pre celú rodinu „Príbeh hudby“, tentokrát o slovenskej hudbe. Môžete sa tešiť na viac ako 100 účinkujúcich, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, skvelých sólistov, Bratislavský chlapčenský zbor, pútavé hovorené slovo a na podmanivú a pôsobivú hudbu slovenských hudobných skladateľov. Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Prvý koncert sme už vypredali, preto pridávame ďalší a nesmierne sa tešíme z veľkého záujmu divákov. Následne nás čakajú vianočné koncerty so Slovenskou filharmóniou
i v Slovenskom národnom divadle. Rodiny s deťmi nás uvidia aj pri návšteve baletného predstavenia Luskáčik, takže do konca roka sa ešte môžeme mnohokrát spolu potešiť hudbou.

Ako sa menia požiadavky na nadané deti?

Je skvelé, že na nadané deti sa požiadavky v priebehu času nemenia. Vždy je dôležité, aby deti s radosťou robili svoju záľubu, aby sa vedeli nadchnúť a srdiečka mali otvorené novým podnetom. Všetko ostatné už dokáže kvalitný pedagóg, ktorý je základom úspechu talentovaného dieťaťa.

Aká je vaša obľúbená skladba, ktorú s deťmi spievate?

Myslím, že by som sa zhodol aj s našimi spevákmi, že nás veľmi baví spievať zborové aranžmány slovenských ľudových piesní. Aktuálne napríklad pieseň „Išeu macek“, ktorú pre nás upravil Bratislavčan, hudobný skladateľ Viliam Gräffinger. Skladbu v našom podaní si môžete pozrieť aj teraz.


Máte nejaký odkaz pre rodičov či chlapcov, ktorí sa hanbia alebo váhajú s tým, či sa začať venovať spevu?

Je úplne bežné, že nevieme presne posúdiť, v akej oblasti má dieťa potenciál vyniknúť. Určite je dobrým nápadom prísť sa pozrieť na koncert, prípadne sa poradiť priamo na konkurze do zboru. Ak sa spolu s dieťaťom zhodneme, že by ho spievanie mohlo baviť a posúdime pozitívne jeho talent, je na najlepšej ceste prežiť krásne detstvo s hudbou, počas ktorého nebude nikdy samé.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?