Aj prisťahovalci milujú naše krásne mesto

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ani jedno číslo Bratislavských novín mi neprejde rukami bez toho, aby som ho celé neprečítal. Vážim si prácu redakčného tímu a som rád, že sa o našom hlavnom meste môžem dozvedieť čím viac.

Mrzí ma len jedna vec. Dlho som sa rozhodoval, či na ňu zareagujem, alebo nie. Takmer každý článok od bratislavských čitateľov sa obvykle začína: „Som rodený/-á Bratislavčan/-ka, a preto mi na ňom naozaj záleží...“

Tak ja teraz hovorím za seba, ale aj za moju skupinu priateľov „nepravých Bratislavčanov“, ako nás s obľubou označujete: Aj ja milujem toto nádherné mesto a chcem, aby bolo čo najkrajšie. Už ma Vážne nebaví, že za všetko zlé obviňujú rodení teda „praví“ Bratislavčania nás „nepravých“ - prisťahovalcov. Žijem tu už 13 rokov a myslím si, že aktívne sa zapájam do života svojej mestskej časti, pravidelne prispievam podobne ako moji priatelia „nepraví“ na obnovu bratislavských pamiatok.

Minule sme sedeli partia „praví“ a „nepraví“ v jednej z útulných kaviarní na Korze a porovnali sme si naše aktivity a príspevky voči Bratislave. Na prekvapenie nás všetkých sme my „nepraví“ jasne vyhrali. No nie je to až také nečakané. Môj domov je tu, v Bratislave som prežil svoje najkrajšie roky, mám za manželku rodenú Bratislavčanku a môj syn sa narodil tiež v Bratislave. (Mimochodom podobný rodokmeň má asi väčšina z „pravých“.)

Nie som a verím, že ani ďalší „nepraví“, žiaden samodeštrukčný typ a nebudem úmyselne škodiť mestu, ktoré je mojím domovom. Na svoje rodné mestečko spomínam rád, ale pocit šťastia z návratu domov ma obleje práve keď vstúpim do Bratislavy. Nechcem si tu bolestínsky posťažovať, ale fakt ma mrzí nepochopiteľne arogantný prístup čitateľov k prisťahovalcom. Viem, že toto mesto si za komunistickej éry dosť vytrpelo aj vďaka prisťahovalcom. Lenže barbarskosť režimu sa nedá merať tým, kto odkiaľ pochádza. Navyše, ruku na srdce, naozaj vždy resp. väčšinou poškodili Bratislavu len „nepraví“?

Asi najviac ma prekvapil článok pána Holčíka, ktorého si nesmierne vážim a vďaka ktorému sa orientujem v histórii mesta. Pred časom trpko poznamenal na margo kauzy s Napoleonským vŕškom, že táto môže byť len vďaka „prisťahovalcom bohvieodkiaľ“! Škoda, že si pán Holčík nepreveril ľudí, ktorí figurujú v celej kauze. Bol by zrejme prekvapený, ale ide na 99 percent o roduverných... pardon - „pravých“. Žiaľ, žiadne ospravedlnenie asi ani očakávať nemôžem, aj keď sa ma naozaj dotklo, vrátane mojich kamošov „nepravých“.

Pán Holčík ako historik, ale aj všetci Bratislavčania mi určite dajú za pravdu, že naša Bratislava bola vždy kozmopolitným mestom, do ktorého prúdili rôzni prisťahovalci a prinášali so sebou svojskú kultúru. Práve preto bola vždy výnimočná svojou rôznorodosťou a kultúrnym bohatstvom. Keby mala Krásavica na Dunaji okolo seba čínsky múr iste by jej to neprospelo. Navyše v čase keď sa predovšetkým v Bratislave bijeme do pŕs akí sme Európania a do Únie už dávno patríme, si mnohí neuvedomujú, že EÚ je práve o sťahovaní a presadení sa rôznych ľudí, kdekoľvek to dokážu.

Viliam Sokol, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?