SNG opäť hľadá mladých s "umeleckým črevom", témou tohtoročnej súťaže je jedlo

19.10.2022
0

Zdroj: SNG

Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria (SNG) spustila siedmy ročník medzinárodnej umeleckej súťaže "Máš umelecké črevo?", ktorá otvára mladým ľuďom dvere do sveta kreativity a výtvarného umenia. Žiaci stredných škôl, gymnázií a vyšších ročníkov základných umeleckých škôl (ZUŠ) môžu podávať prihlášky do 30. novembra.

Galéria vysvetľuje, že cieľom netradičnej súťaže je ponúknuť mladým ľuďom a ich pedagogickému vedeniu príležitosť hlbšie sa oboznámiť so súčasnou umeleckou scénou, s prostredím galérie a popritom poskytnúť priestor aj pre ich záujmy, diskusiu či len skúsenosť pracovať v tíme na celoročnom projekte.

Témou aktuálneho ročníka 2022/2023 je jedlo. Organizátor súťaže poukazuje na to, že sa dá uchopiť zo spoločenského, z ekonomického či politického uhla pohľadu kriticky, ale aj v poetickejšom duchu. "Môžeme premýšľať nad konzumáciou jedla ako napĺňaním základnej ľudskej potreby, nad jedlom ako spôsobom komunikácie medzi ľuďmi alebo ako estetickým objektom. Samozrejme, dostaneme sa aj k problémom – nadmernej výrobe alebo, naopak, k nedostatku potravín či plytvaniu," objasňuje jedna z organizátoriek súťaže Barbora Tribulová zo SNG.

Galéria avizuje pomoc pedagógom, ktorých téma zaujme a rozhodnú sa ju zapracovať do svojich časovo-tematických a výchovných vzdelávacích plánov. "Stačí nás kontaktovať na adrese umeleckecrevo.sng@gmail.com," dodáva spoluorganizátorka súťaže Vendy Kováčová.

Žiacke tímy vo veku 14 až 19 rokov môžu podať prihlášku do 30. novembra na webe umeleckecrevo.sng.sk. "Zapojené skupiny budú mať možnosť prezentovať a obhájiť svoje projekty pred odbornou porotou a rovesníkmi a prejsť si tak obohacujúcou skúsenosťou," dodáva galéria k súťaži s tým, že tento rok je jej predsedom súčasný mladý umelec Dávid Koronczi. "Vo svojej tvorbe pristupuje k jedlu z rôznych, často spoločensko-kritických hľadísk," dodáva SNG.

V priestoroch galérie nainštalujú ocenené projekty na výstave finálových prác v máji 2023. Finalisti získajú okrem darčekov aj dekrét v podobe diplomu od SNG, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. "Víťazný tím navyše pocestuje na medzinárodné stretnutie všetkých finalistov a finalistiek zo zapojených krajín, ktoré sa koná každý rok v jednej z organizátorských inštitúcií," podčiarkuje galéria.

Súťaž, ktorú organizuje SNG v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach a so Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici, vznikla v roku 2009 v Českej republike. Od roku 2016 sa jej spoluorganizátormi stali SNG a ďalšie významné inštitúcie susedných krajín.

(TASR)

Páčil sa vám článok?