Svetelná výzdoba bude žiariť celý deň

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Okrem Vianočných trhov pripravil magistrát v spolupráci so spoločnosťami Siemens a Osvetlenie tisícky žiaroviek, svetelných závojov a girlánd, ktoré tradične dotvárajú slávnostnú atmosféru blížiacich sa vianočných sviatkov.

Podľa informácií z bratislavského magistrátu má slávnostné osvetlenie spríjemňovať atmosféru nielen na Hlavnom, Františkánskom, ale aj na Hodžovom námestí, Námestí SNP, Šafárikovom námestí, na Suchom mýte, na Poštovej a na Staromestskej ulici v úseku od Hodžovho námestia až po Nový most. Vianočný strom, tridsať rokov starú a 13 metrov vysokú Douglasku tisolistú, osadili na Hlavné námestie už v piatok 12. novembra, následne ju ozdobili, aby ju v deň otvorenia Vianočných trhov v piatok 26. novembra 2004 krátko po 16. hodine slávnostne rozsvietil primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Symbolickú dominantu blížiacich sa sviatkov tvorí 256 metrov bielych žiaroviek a 29 kusov girlánd. Vďaka 30 závesným girlandám môžu byť rozsvietené aj všetky listnaté platany na Hlavnom a Františkánskom námestí. Pódium pre účinkujúcich sprievodného kultúrneho programu zdobia zasa tri svetelné záclony. Ochudobnená nie je ani socha Rolanda, ktorého dekorujú dvanásť metrov dlhé svetelné girlandy.

Predajné stánky, ktoré sú na trhoch druhú sezónu, žiaria vďaka 90 svetelným reťaziam so 60 kusmi žiaroviek, teda svetlom 5400 žiaroviek s príkonom 1,6 kilowattu. Osvetlenie predajných stánkov a vianočného stromu potrvá až do oficiálneho ukončenia vianočných trhov do - 23. decembra. Predajné stánky Vianočných trhov začnú demontovať hneď po vianočných sviatkoch 27. decembra, aby mohlo byť námestie pripravené na tradičné oslavy spojené s príchodom nového roku.

Sviatočné osvetlenie listnatých stromov Hlavného a Františkánskeho námestia ako aj ostatných námestí bude žiariť až do sviatku Troch kráľov, teda do 6. januára 2005. Priebežné náklady na inštaláciu slávnostného osvetlenia predstavujú sumu vyše 382-tisíc korún.

Slávnostné vianočné osvetlenie stromu a stánkov bude tento rok žiariť počas celého dňa. Ostatné dekoratívne osvetlenie sa bude zapínať každý deň o piatej hodine popoludní a vypínať ráno medzi šiestou a siedmou hodinou súčasne s verejným osvetlením. Problémy s elektrinou v okolitých budovách, ktoré sa prejavili v minulosti, by sa tento rok už nemali opakovať.

Páčil sa vám článok?