Vianočné trhy sú opäť príjemným zážitkom

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Symbolickým rozsvietením stromčeka za prítomnosti primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského sa minulý piatok sa na Hlavnom a Františkánskom námestí začali tradičné Vianočné trhy.

Vianočné trhy už druhý rok využívajú dovedna 90 predajných stánkov, ktoré naznačujú charakter drobnej architektúry a kultúry pouličného predaja v Bratislave v jej rôznych historických obdobiach. Aj v tomto roku sú Vianočné trhy situované na oboch spomenutých námestiach. Pôdorys rozmiestnenia stánkov je rovnaký ako v minulom roku. Dvanásty ročník Vianočných trhov zostáva verný svojej pôvodnej myšlienke - umožniť ľuďom nachádzať priamo v historickom centre mesta všetky potrebné drobnosti na vytvorenie ideálnej atmosféry vianočných sviatkov. Suvenírových stánkov s výrobkami z keramiky, kovu, dreva, šúpolia, textilu, skla, vianočných ozdôb, ale aj sviečok, baliaceho papiera či mikulášskych čiapok je na Vianočných trhoch dovedna 58. Sortiment vianočných stánkov dopĺňajú ľudovoumelecké výrobky, vyrezávané betlehemy, svietniky, luskáčiky na orechy, medunky na naberanie medu, drobné drevené figúry, marionety a knihy.

Bratislavčania i návštevníci mesta tu opäť nájdu tradičné vianočné potraviny a cukrovinky. V tridsiatich gastronomických stánkoch sa od 10. do 22. hodiny nepretržite predávajú lokše, omastený chlieb s cibuľou, zemiakové placky, štrúdľa, palacinky, vianočné pečivo či varená kukurica. V chladných decembrových dňoch určite návštevníkov osloví horúca varená čokoláda, varené víno, vianočný punč alebo tradičná medovina. V tomto roku je novinkou zabezpečenie piatich suchých toaliet, ktoré sú inštalované na Františkánskom námestí. K dispozícii sú tiež toalety v budove Mestského múzea.

Charakter vianočných trhov vylučuje predaj parfumérie, topánok, oblečenia, elektroniky a podobných spotrebných predmetov. Predstavitelia mesta považujú zachovanie predajného sortimentu, ktorý dotvára vianočnú atmosféru trhov, stále za jedno zo základných kritérií pri výbere uchádzačov o predaj na trhoch..

Predvianočnú atmosféru bratislavských Vianočných trhov dopĺňa sprievodný kultúrny program. Dvanásty ročník Vianočných trhov potrvá do 23. decembra. Vianočné trhy sa konajú aj na Hviezdoslavovom námestí, kde bude v prevádzke aj klzisko.

Páčil sa vám článok?