Aký bude osud mikulášskeho kostola?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kostol svätého Mikuláša, ktorý stojí na exponovanom mieste pod bratislavským Hradom, je v zlom stave. Keďže táto lokalita je často navštevovaná turistami, zaujímali sme sa, kto by mal zabezpečiť jeho prípadnú opravu.

Kostol postavili okolo roku 1660 na základoch gotického kostola, ktorý zbúrali v roku 1526. Okrem toho tu už v 11. storočí stála kamenná rotunda, ktorá bola svätyňou niekdajšej osady pod Hradom. Podľa námestníka primátora Štefana Holčíka bol kostol za posledné desaťročia dvakrát opravovaný, z toho raz po druhej svetovej vojne, počas ktorej bol poškodený, a potom ešte v 60. rokoch, keď sa stavali domy situované pod ním.

„Objekt nepatrí mestu, ale rímsko-katolíckej cirkvi,“ uviedol Š. Holčík. „Preto jeho prípadná oprava nie je záležitosťou mesta, ale cirkvi, ktorá, samozrejme, môže požiadať o podporu príslušné inštitúcie.“

Kostol síce patrí rímsko-katolíckej cirkvi, tá ho však nevyužíva a už dlhé roky slúži veriacim pravoslávnej cirkvi. Keďže podľa našich zistení Kostol svätého Mikuláša kedysi patril k farnosti Dómu svätého Martina, obrátili sme sa na zástupcu Farského úradu pri Dóme svätého Martina Pavla Porázika. Podľa jeho vyjadrenia sa čaká na dobudovanie pravoslávneho chrámu na Tomášikovej ulici.

Keď budú mať pravoslávni veriaci svoj vlastný chrám, je predpoklad, že Kostol svätého Mikuláša už nebudú využívať a farský úrad ho prevezme späť. Dovtedy ho teda budú využívať pravoslávni. Aké s ním má v budúcnosti plány rímsko-katolícka cirkev, nie je zatiaľ rozhodnuté.

Náklady na výstavbu pravoslávneho chrámu na Tomášikovej ulici v blízkosti centrály Hnutia za demokratické Slovensko v objeme financuje podľa svojho dávnejšieho vyjadrenia pre médiá Alexander Belousov, ruský podnikateľ a manžel predsedníčky Slovenskej národnej strany Anny Malíkovej.

A. Belousov sa ešte vlani v lete vyjadril, že chrám okrem farskej budovy doplnia priestory pre knižnicu a cirkevnú nedeľnú školu. Zatiaľ stojí hrubá stavba, podľa informácií zo spoločnosti Skelet Bratislava, ktorá stavbu realizuje, by mal chrám byť dokončený ešte v tomto roku.

(lau)

Páčil sa vám článok?