Divadlo GUnaGU uvedie premiéru novej komédie o Bratislave a Bratislavčanoch

25.9.2022
0

Zdroj: Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?

Svoju 39. sezónu otvorí Divadlo GUnaGU komédiou o Bratislave Vážení susedia, zamykajte vchod. Autor a režisér Viliam Klimáček do nej obsadil aj Luciu Vráblicovú, ktorá bude mať v GUnaGU premiéru 6.októbra, spolu s novou hrou.

Nová hra Viliama Klimáčka sa začína ako schôdza obyvateľov fiktívneho domu, v ktorom sa nikto nevie s nikým dohodnúť, čím sa stáva metaforou rozhádaného sveta. Smejeme sa na divných susedoch vediac, že žijú okolo nás (a sme to možno aj my). Čierna komédia je sériou krátkych obrazov, ktoré s humorom a nadhľadom komentujú dnešnú Bratislavu.

Čo sa stane, ak prehovoria sochy na uliciach? Čo by nám povedal Schöne Náci a čo Čumil? V ktorom byte najviac nadávajú na politiku? Pri akých smetiakoch sa schádzajú ženatí milenci, keď ujdú od svojich rodín? Kto je influencerka Slava? Cestoval udatný Odysseus v trolejbuse? Ako šarmantne zazvoniť susedom pod vami, že ste ich vytopili? A čo by ste si priali, ak by bol zajtra koniec sveta?

Čierna komédia Vážení susedia, zamykajte vchod je o veciach, z ktorých sa je lepšie smiať, než si nad nimi zúfať, lebo aj tak s nimi nič nezmôžeme. Trojica hercov Lucia Vráblicová, Viktor Horján a Romana Ondrejkovičová s veľkým nasadením predvedie smršť divadelných klipov o šialenej realite okolo nás. V kostýmoch od výtvarníčky Silvie Makovickej, ktorá navrhla aj scénu a rekvizity. „Bratislavu mám rád. Je to najslobodnejšie mesto na Slovensku – a som si vedomý kontroverznosti tohto výroku. Je len na nás, či si tú slobodu udržíme a či sme ochotní čosi pre ňu obetovať, alebo či len zalezieme ako Čumil,“ povedal na adresu nášho hlavného mesta autor a režisér hry Viliam Klimáček.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?