Naqoyqatsi alebo filmová báseň

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Američana Godfreya Reggia preslávili snímky Koyaanisqatsi a Powwaqatsi, ktoré nakrútil v osemdesiatych rokoch. Dlho očakávaná premiéra filmového pokračovania Naqoyqatsi sa vďaka putovnej prehliadke Projekt 100 stala skutočnosťou aj v slovenských kinách.

Názov záverečného dielu trilógie, na ktorý diváci čakali štrnásť rokov, je opäť prevzatý z jazyka indiánskeho kmeňa Hopi a voľne ho môžeme preložiť ako civilizované násilie. Godfrey Reggio tentoraz využíva silu obrazu a hudby, aby prenikol do srdca zrýchleného, globálne prepojeného sveta 21.storočia.

Zábery vybrané z každodennej reality a vizuálne dotvorené najmodernejšími digitálnymi technikami, plynú na plátne spolu s hypnotickou hudbou skladateľa Philipa Glassa. Napriek bezslovnej podstate snímky je výsledný efekt silný: počítačom upravované obrazy nútia k zamysleniu nad tým, aký vplyv nadobúda moderná technológia vo všetkých životných oblastiach od médií, umenia, zábavy, športu až k politike, vojne a etike a ako tak formuje podobu ľudskej rasy v novom miléniu.

(bd)

Páčil sa vám článok?