Krása a pôvab perverzít v Štúdiu 12

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnú inscenáciu známeho pražského Divadla v Celetné a Divadelního spolku Kašpar malo Štúdio 12 na Jakubovom námestí 12 hostiť pôvodne už 27. marca, no termín akcie sa presunul na sobotu 5. apríla o 19.00.

Zrežírovať drámu súčasného poľského autora Jerzyho Morawieckeho si vybral za cieľ Filip Nuckolls a už len názov hry  napovedá, že tému spracoval s otvorenosťou, ktorá sľubuje nejedno prekvapenie.

Talentovaní mladí herci Václav Jakoubek a Marek Němec odohrajú zvláštny príbeh s ešte zvláštnejším názvom. Poľský dramatik Jerzy Morawiecki sa pri tvorbe textu Krásy a půvab perverzit nerozpakoval použiť aktuálny a moderný, no aj pre súčasné publikum často šokujúci jazyk. S optikou, ktorá na prvý pohľad môže pôsobiť kruto, tak obnažuje city medzi mužom a ženou. Z mužského pohľadu sa presvedčíme o tom, že počiatočné poblúznenie prechádza vždy cez trpké sklamanie zo stereotypného vzťahu k nešťastnému poznaniu, že jediným možným spôsobom, ako prežiť, je oslobodiť sa.

Morawiecki, inšpirovaný Sexuálnymi perverzitami v Chicagu Američana Davida Mameta, premietol rôzne metamorfózy a rozpad pôvodne ideálnej lásky do jedenástich scén, v ktorých postupne rozpitváva a búra všetky ilúzie o spoločnom živote muža a ženy. Herectvo na takmer prázdnej scéne bez rekvizít pritom komentuje dídžejský set DJ-a Next mixovaný naživo v reálnom čase. Zaujímavým spestrením akcie bude najmä pre mladých divákov aj párty DJ-a Next hneď po predstavení.

Bohuš  Dúbrava

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie