Na stavenisku hypermarketu našli zvyšky osídlenia z doby 5000 rokov pred Kristom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nález zvyškov osídlenia z mladšej doby kamennej je len jedným z výsledkov archeologického výskumu, ktorý sa robí na stavenisku nového hypermarketu TESCO neďaleko Zlatých pieskov.

„Výskum sa začal 8. januára a predpokladaný termín jeho ukončenia je 20 apríla, v závislosti od toho, čo sa ešte nájde,“ uviedol vedúci výskumu, archeológ Ivan Kuzma. Ako dodal, výskum sa robí v rozostavanom objekte hypermarketu a na priľahlých plochách, kde v budúcnosti budú parkoviská. „Doteraz bolo preskúmaných vyše 500 archeologických objektov, najstaršie zachytené osídlenie patrí do obdobia mladšej doby kamennej, takzvanej želiezovskej skupiny, teda do doby približne 5000 rokov pred Kristom.“

Ako dodal archeológ Erik Hrnčiarik, podarilo sa preskúmať niekoľko obydlí, zásobných jám a ďalších objektov. „Ďalej sa zistila časť osady z doby laténskej, keď je na našom území doložené pôsobenie Keltov, teda z obdobia asi dvesto až sto rokov pred Kristom,“ konštatoval. Podľa jeho slov bolo nájdených deväť obydlí pochádzajúcich z tohto obdobia, ktoré boli zahĺbené do zeme a mali kolovú konštrukciu. V jednom z obydlí našli žarnov - mlynský kameň spolu so zvyškami zuhoľnateného obilia. „Najmladšie nájdené osídlenie pochádza z obdobia včasného stredoveku, teda obdobia od 9. po 13. storočie,“ dodal.

To však nie je zďaleka všetko - okrem sídlisk archeológovia preskúmali aj časť pohrebiska z 9. storočia, teda z obdobia Veľkomoravskej ríše. „Celkove bolo preskúmaných 34 hrobov s nálezmi keramiky, železných nožíkov, ostrôh a v jednom prípade aj železnej sekerky,“ uviedol I. Kuzma. Ako dodal, na jednom úseku našli aj vojenské zákopy zo začiatku 19. storočia a podľa všetkého aj z neskoršieho obdobia.

Nálezy budú skatalogizované, umyté a v prípade, že to bude možné, aj zrekonštruované (keramika). Konečným cieľom výskumu by malo byť publikovanie jeho výsledkov v samostatnej monografii. Časť nálezov bude vystavená priamo v hypermarkete TESCO, o čom sa podľa I. Kuzmu v súčasnosti rokuje s investorom.

Výskum vykonáva Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre, ktorý realizoval archeologický prieskum a výskum vo všetkých dvanástich lokalitách na Slovensku, kde sa vybudovali hypermarkety spomenutého obchodného reťazca. Ako zdôraznili obaja archeológovia, vďaka dobrej spolupráci s investorom nebude mať výskum nijaký vplyv na termín dokončenia hypermarketu.

(juh)

Páčil sa vám článok?