Prehliadka Projekt 100 potrvá do konca mája

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nekomerčná česko-slovenská putovná filmová prehliadka Projekt 100 sa tento rok začína 15. marca a potrvá až do konca mája. Projekcie bratislavskej časti akcie môžete vidieť vo filmových kluboch IC.SK, Istropolis, Nostalgia, Múzeum a Mladosť.

Predposledný deviaty ročník Projektu 100 pokračuje v tradícii sprístupňovania starších filmov, ktoré si vďaka svojim kvalitám vydobyli pevné miesto v zlatom fonde svetovej kinematografie, spolu s horúcimi novinkami ovenčenými cenami z medzinárodných festivalov.

Medzi desiatimi snímkami, ktoré sa okrem Bratislavy budú premietať v kinách na celom Slovensku, nájdeme kultové diela velikánov filmového umenia, akými sú Diktátor Charlie Chaplina či Amarcord Federica Felliniho. Londýnska atmosféra polovice šesťdesiatych rokov sa zrkadlí vo Zväčšenine, najslávnejšom filme Felliniho krajana Michelangela Antonioniho. V rovnakej dekáde sa zrodila aj satirická Mliečna dráha v réžii nemenej významného španielskeho avantgardistu Luisa Buňuela.

Snímka Brazil predstaví animátora a člena humoristickej skupiny Monthy Python Terryho Gilliama aj v úlohe režiséra a priaznivcov poetiky severského manifestu Dogma 95 zase potešia Idioti Larsa von Triera.

Najväčšiu návštevnosť si však zrejme vyslúžia filmy z posledných rokov - Jan Neměc, jeden z kľúčových tvorcov českej novej vlny, sa v autorskom filme Noční hovory s matkou pokúša o netradične vystavanú, čo najosobnejšiu výpoveď s cieľom osvetliť rodinné vzťahy, a tým aj niektoré zákutia vlastnej osobnosti. Na začiatku nového milénia bol nakrútený aj Ostrov, často škandalizovaný film Kórejčana Kim Ki-duka, alebo Naqoyqatsi, posledná časť trilógie monumentálnych obrazových básní vizionára Godfreyho Reggia podfarbených hudbou Philipa Glassa.

Posledný, desiaty titul slovenskej časti Projektu 100 je najnovším prírastkom na konte fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho. Trpký príbeh s príznačným názvom Muž bez minulosti zabodoval aj na minuloročnom festivale v Cannes.

Bohuš  Dúbrava

Páčil sa vám článok?