Zoskupenie A1 vystavuje v Danubiane

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Múzeum moderného umenia Danubiana v Čunove poskytuje od začiatku marca svoje priestory na prezentáciu prác neformálneho umeleckého zoskupenia A1. Pod lakonickým názvom sa skrývajú traja výtvarníci strednej generácie: Ján Kelemen, Ján Hlavatý a Alexej Kraščenič.

Každý z trojice umelcov sa vyznačuje svojským rukopisom a svoje zámery tlmočí cez vlastný a osobitý vyjadrovací systém. Spoločným menovateľom všetkých diel však zostáva autenticita, vitalita a snaha o pôvodnosť. Ďalším spojivom medzi navonok rozdielnymi osobnosťami môže byť aj dvadsaťročná bohatá tvorivá činnosť spojená s mnohými výstavami doma aj v zahraničí.

Ján Kelemen patrí k pravidelným účastníkom sochárskych sympózií a v poslednom čase kladie pri svojej tvorbe čoraz väčší dôraz na prírodné materiály. Tiché a tajomné maľby či komorná sochárska tvorba kdesi na pomedzí inštalácie sú výsledkom introspektívneho ponoru do vlastných emócií, nezaťažených nánosmi intelektuálnych stratégií.

Ján Hlavatý je produktívnym maliarom, ktorý stavil skôr na prudkosť a expresívnosť umeleckého gesta. Živé, hravé a farbami často hýriace plátna sú tiež nezaťažené ideológiami a rovnako sa vyhýbajú tragike aj agresivite.

Posledným z trojice členov združenia je Alexej Kraščenič. Pri najnovších grafických prácach použil rozmanité techniky, od litografie cez drevorezy až po lepty. Oproti Kelemenovi a Hlavatému tu však vystupuje viac do popredia myšlienková hravosť či irónia takže divák neustále čelí ponuke pochopiť, dešifrovať a nanovo objavovať Kraščeničove výtvarné znaky. Výstava je v Múzeu Danubiana inštalovaná do konca apríla.

Bohuš Dúbrava

Maľby Jozefa Kelemena patria k prácam členov neformálneho združenia výtvarníkov A1, ktoré môžete vidieť v Múzeu moderného umenia Danubiana v Čunove.

Páčil sa vám článok?