Komika a romantika v Rossiniho Popoluške

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Siedmeho a ôsmeho marca o 19.00 zaznejú na javisku Opery SND prvé tóny romantickej a zároveň veselej rozprávky Popoluška s podtitulom Triumf cnosti. Premiéru klasickej opery Goacchina Rossiniho o dvoch dejstvách pripravil režisér Jozef Bednárik.

Príbeh Popolušky je vari najrozšírenejšou rozprávkou vôbec. V rôznych podobách sa tradoval u národov všetkých kútov planéty, no jeho posolstvo bolo rovnaké: vnútorná cnosť napokon vždy zvíťazí nad povrchnosťou fyzickej krásy a v šťastnom finále bude spravodlivo odmenená. Nie náhodou teda ľudové rozprávanie nasledovalo aj množstvo umeleckých spracovaní a rastúca obľúbenosť tejto témy v opere 19. storočia.

Kým predchádzajúce desaťročia sa do histórie zapísali ako zlaté časy komického žánru opera buffa, po roku 1800 začínajú hudobno-dramatické inscenácie priberať čoraz viac romantických prvkov. Taliansky skladateľ Goacchino Rossini bol v tom čase mladý a navyše slávny: na svojom konte už mal Barbiera zo Sevilly, titul, ktorý sa ani v novom miléniu nevytráca z programov väčšiny operných scén (SND ho napríklad uviedlo už v roku 1921 a v jeho repertoári ho nájdeme aj dnes). Práve prechodné obdobie umeleckého vývoja je zachytené v Popoluške - Rossiniho majstrovstvo hudobného humoru vôbec nebráni vážnejším a sentimentálnym tónom.

Hoci samotné komponovanie aj libreto Jacopa Ferrettiho vznikali v hektickej atmosfére len počas niekoľkých mesiacov roku 1817, Popoluška svojich tvorcov čoskoro ešte viac preslávila aj za hranicami Talianska.

Nový inscenačný tvar Jozefa Bednárika sa musel vyrovnať s náročnými speváckymi výstupmi, ktorým zodpovedá aj premyslená choreografia Šárky Ondrišovej. Náboj aktuálnosti dostala Popoluška aj vďaka scénografovi Vladimírovi Čápovi a kostýmom Ľudmily Várossovej - ani konfrontácia postáv v rokokových odevoch s návštevníkmi moderného fitness centra tak nezostala vo sfére nemožného.

Baróna Dona Magnificia môžete vidieť v podaní Petra Mikuláša v alternácii s Ladislavom Neshybom, rolu jeho nevlastnej dcéry Angeliny prezývanej Popoluška stvárnili Jolana Fogašová a Denisa Šlepkovská, v úlohe Dona Ramira, princa zo Salerna, sa predstavia Oto Klein, János Ocsovai alebo Marián Pavlovič.

Bohuš Dúbrava

Rokokové kostýmy na pozadí fitness centra - aj to patrí k originálnemu poňatiu Rossiniho Popolušky v réžii Jozefa Bednárika na scéne SND.
FOTO - SND

Páčil sa vám článok?