Filmový Febiofest je v plnom prúde

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Filmové kluby IC.SK, Nostalgia, 901 a Mladosť spolu s Českým centrom a UCI Palace v Auparku už od začiatku týždňa prežívajú neobvyklý nápor návštevníkov.

Bratislavská časť jubilejného desiateho ročníku medzinárodnej prehliadky filmu televízie a videa Febiofest 2003 sa totiž začala v pondelok 10. 2. a potrvá až do 17. 2.

Keďže ťažisko Febiofestu spočíva v ČR, slovenská časť festivalu pod vedením Petra Dubeckého znovu približuje najmä filmové novinky našich najbližších susedov. Väčšina českých tvorcov, z ktorých niektorí uviedli či ešte uvedú svoje snímky aj osobne, patrí k mladej generácii.

Lásku shora nájdeme na konte experimentátora Petra Mareka, Karel Spěváček v debute Brak rozohráva postmodernú hru s nižšími žánrami. Martin Mareček a jeho Hry prachu zase nastavujú zrkadlo emóciám okolo antiglobalistických demonštrácií a jeden z najoriginálnejších mladých českých animátorov Aurel Klimt sa spolu s Vlastou Pospíšilovou rozhodol bábkarsky oživiť postavičky z poviedok Jana Wericha v celovečernom projekte Fimfárum.

Trpká komédia Musím tě svést Andrey Sedláčkovej je už dokonca nominovaná na Českého leva a v Bratislave bola uvedená za účasti Ivany Chýlkovej. Aktívni však boli v minulom roku aj starší režiséri: slovenskú predpremiéru zaznamenali Lesní chodci Ivana Vojnara, Zdeňek Tyc načrel do rómskej problematiky snímkou Smradi a nekompromisná legenda dokumentu Karel Vachek skúma ponovembrovú spoločnosť štvorhodinovou sondou Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor aneb klíč k chaloupce strýčka Toma.

Ďalšie z desiatich sekcii si tentoraz všímajú súčasné dianie v nórskej a poľskej kinematografii, či načrtávajú portrét alžírskeho režiséra Mohameda Chouikha. Dokument Martina Šulíka podfarbil retrospektívu filmov Pavla Juráčka, širšou verejnosťou dodnes nedoceneného tvorcu českej novej vlny 60. rokov. Zaspomínať si môžete aj na všestrannú osobnosť Júliusa Satinského vďaka celej sekcii venovanej jeho hereckému umeniu. A napokon to, čo je nezaraditeľné, extravagantné a s humorom konvencie búrajúce, ponúkajú Div(n)é videofilmy premietané zadarmo v Českom centre (14. 2. a 17. 2. od 17.00).

Bohuš Dúbrava

Fimfárum Jana Wericha alebo päť animovaných poviedok Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilovej už aj v našich kinách (FK Nostalgia: 14. 2. o 16.30, UCI Palace Aupark: 16. 2. o 22.00)

Páčil sa vám článok?