Projekt na ochranu žiakov sa rozbieha

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bezpečná cesta domov je názov projektu zameraného na zvýšenie bezpečnosti žiakov základných škôl pri ich príchode do školy a odchode domov, ktorý v uplynulých dňoch začali v Starom Meste.

Cieľom projektu, ktorý vznikol na základe iniciatívy starostu Starého Mesta Petra Čiernika, je zabezpečiť hliadkovanie pri základných školách v čase začiatku a konca vyučovania, aby deti mohli bezpečne prechádzať cez frekventované či inak rizikové ulice a križovatky. Táto činnosť má tiež eliminovať prípadné aktivity drogových dílerov.

Hliadkovanie majú spočiatku zabezpečiť príslušníci Policajného zboru a mestskej polície, neskôr by sa na ňom mali podieľať aj dobrovoľníci, ktorí prejdú predpísaným školením. Projekt ráta aj s úpravami dopravného značenia, ktoré rodičom umožnia vo vymedzenom čase zaparkovať pri škole, aby deti mohli z ich áut bezpečne vystupovať a po vyučovaní do nich nastupovať.

Od 20. januára hliadkujú mestskí policajti pred Základnou školou na Mudroňovej ulici, od 23. januára aj pred Základnou školou na Zochovej ulici. Projekt, ktorý by sa mal postupne rozšíriť do všetkých základných škôl na území Starého Mesta, slávnostne otvorili 4. februára na Základnej škole M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici.

„Nie je účelné a ani možné, aby sme každý deň postavili pred školy policajtov, ktorí by mali dozerať na bezpečnosť detí,“ vysvetlil riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I Gabriel Allö. „Hlavným účelom projektu je zapojiť doňho ďalšie organizácie, sponzorov, rodičov, učiteľov, ako aj mestskú políciu i našich príslušníkov. My všetci sa dohodneme, akým spôsobom budeme koordinovane striedavo vykonávať v určitých kritických hodinách pred školami služby. Nie je to teda myslené tak, že každý deň bude stáť pred školou príslušník Policajného zboru.“

Podľa okresného policajného riaditeľa konkrétny postup v prípade školy na Grösslingovej ulici dohodnú s jej riaditeľkou. Z jeho ďalších slov vyplynulo, že Policajný zbor sa bude podieľať aj na školeniach dobrovoľníkov a policajti sa budú zúčastňovať na besedách s deťmi.

„Tento projekt treba kvitovať, pretože pohyb detí najmä v centre mesta je vzhľadom na nárast počtu motorových vozidiel stále problematickejší,“ uviedol veliteľ Okresnej stanice Mestskej polície Bratislava I Jozef Hitka. „Mestská polícia nie je personálne vybavená na to, aby mohla zabezpečiť túto činnosť pri každej škole, ale jednotlivým školám sa budeme snažiť pomôcť. Napríklad na Grösslingovej ulici budeme hliadkovať v spolupráci s Policajným zborom, na Mudroňovej ulici a na Zochovej ulici to zabezpečujeme sami.“

Ako podotkol P. Čiernik, o tomto projekte uvažoval už dlhší čas. Vyjadril nádej, že sa do projektu podarí v čo najväčšej miere zapájať aj rodičov detí.

(juh)

Páčil sa vám článok?